Руското министерство на външните работи ще обяви 14 души от

...
Руското министерство на външните работи ще обяви 14 души от
Коментари Харесай

Русия изгони 14 български дипломати

Руското министерство на външните работи ще разгласи 14 души от посолството и консулските служби на България в Русия за " личност нон грата ".

Посланикът Атанас Кръстин е бил поканен в Министерство на външните работи в Москва, с цел да му бъде връчена нота.

От българското Външно министерство оповестяват, че са изгонени 4 дипломати и 10 механически чиновници от представителствата в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на индустрията на България в Москва ". Те ще имат период от 5 дни, в който са длъжни да изоставен Русия.

Мярката е отговор на " нестимулираното с нищо решение на българските управляващи да разгласят за " личност нон грата " 70 сътрудници на нашите задгранични институции ", се споделя в обяснението на съветското външно министерство.

70-те чиновници на съветското посолство и консулствата бяха изгонени при започване на юли, като част от тях бяха уличени в осъществяване на шпионска активност против ползите на България, а друга част бяха съкратени като част от политиката за взаимност на дипломатическите представители в двете страни.

България има посолство с консулска работа, културен институт в Москва и настрана консулство в Екатеринбург и в Санкт Петербург. Само екипът на посолството в съветската столица се състои от 12 души, без да броим ръководителя на задачата Атанас Кръстин.

От съветското Министерство на външните работи декларират, че " следствията от тези контрапродуктивни ходове напълно са отговорност на държавното управление на България отпред с господин Петков ".

" Смятаме, че сходни дейности освен нанасят основна щета на обичайните връзки сред нашите страни, накърнява правата на сънародниците ни, които са лишени от достъп до консулско обслужване, само че и свидетелстват за по-нататъшната деградация на груповия Запад, който е подготвен да жертва ползите на сътрудниците, единствено с цел да навреди на Русия. Безусловното следване на тази деструктивна линия от публична София провокира страдание ", се споделя в позицията, която другояче приключва със заявки, че " неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните ползи на България ".

Първоначално посланикът Елеонора Митрофанова заплашваше, че ще изиска изцяло затваряне на посолството в София поради отстраняването на 70-те. То обаче продължава да работи и няма изгледи да приключи активността си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР