Руското издание Ведомости“ съобщава, че разработчикът на процесорите Baikal“ –

...
Руското издание Ведомости“ съобщава, че разработчикът на процесорите Baikal“ –
Коментари Харесай

Сглобяването на процесорите „Байкал“ в Русия се сблъсква с висок процент на дефекти

Руското издание „ Ведомости “ оповестява, че разработчикът на процесорите „ Baikal “ – „ Байкал Електроникс “ има намерение да разшири опита си за сглобяването на лични чипове в Русия. Първоначално процесът е стартирал още през ноември 2021 година в Калининградска област в оборудванията на съветския холдинг GS Group. Скоро към опитите ще се причислят и оборудванията на Milandra и Mikron в Зеленоград.

Процесът протича мъчно, само че в границите на планирането.

Опаковането или сглобяването на чипове като цяло и на процесори в частност се прави главно от компании в Югоизточна Азия, в които Intel, AMD и други производители на процесори влагат отдавна. Това е виновен, въпреки и не толкоз комплициран развой, колкото обработката на силициеви пластини. След февруари 2022 година тази услуга значително стана недостъпна за съветските разработчици. Компанията „ Байкал Електроникс “, да вземем за пример не може да получи 300 000 свои процесора, създадени от TSMC до този миг. В същото време в индустриалните проекти на „ Байкал Електроникс “ е сложена задачата до 2025 година производството на процесори да се усили до 600 хиляди броя годишно.

В Русия единствено няколко компании се занимават с пакетиране на чипове. Смята се, че това са GS Nanotech (част от GS Group), Зеленоградският нанотехнологичен център и Воронежкият цех за полупроводникови съставни елементи. Зеленоградското дружество PKK Milandr JSC преди се занимаваше единствено с пакетиране на микроконтролери и периферни чипове.

Източникът е научил, че опитът с „ Байкал “ върви интензивно на всички площадки. Процентът на дефектите надвишава 50%. Причините са както в оборудването на предприятията, по този начин и в неналичието на нужния опит на чиновниците.

След отстраняването на грешките в производството процентът на дефектите при положение на олющване понижава до няколко %, само че на стадиите на пускане на серийното произвеждане високият % на дефектите е естествен. Друг е въпросът, че процесът на премахване на недостатъци не би трябвало да продължава с години, какъвто наподобява е казусът с историята на опитите за локализиране на опаковенето на процесорите „ Байкал “ в Русия.

Според специалистите е допустимо пакетирането на процесори в Русия. За тази цел обаче е належащо да се проектират чипове, като се вземат поради софтуерните особености на съществуващите индустриални линии и да се изберат корпуси, които ще бъдат налични за доставки в Русия. По-рано всичко това не е било взето поради, заради което е имало компликации с оперативното прекачване на този тип активност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР