Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че планира да участва

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че планира да участва
Коментари Харесай

Санкционираният Лавров се готви да участва в срещата на ОССЕ, ако България разреши полета му

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че възнамерява да взе участие в срещата на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която ще се състои в Скопие. Това обаче ще се случи единствено в случай че България отвори въздушното си пространство за неговия полет, а тя била дала обещание да го направи, твърди Лавров, представен от съветската държавна организация ТАСС.

" Очевидно България е дала обещание на Македония, че ще отвори въздушното си пространство - в случай че това се случи, тогава ние ще бъдем там. Да забележим ", е представен да споделя съветският министър.

ОССЕ провежда среща на външните министри от 57-те си страни членки, която ще се организира от 30 ноември до 1 декември в столицата на Северна Македония. Страната, която е членка на НАТО, сега е ротационен ръководител на групата. В събота тя удостовери, че е изпратена покана за присъединяване и към Лавров и ще позволи на самолета му да кацне в Скопие.

Русия е един от 57-те членове на ОССЕ, основана по време на Студената война за да понижи напрежението сред тогавашните два блока. Участие на Лавров на срещата в Скопие обаче би се осъществило макар възбраната в Европейския съюз за съветски полети, както и макар обстоятелството, че самият той попада в листата със глобени съветски жители.

Повечето европейски страни не разрешиха полетите от Русия като част от глобите, наложени на Кремъл поради войната, която води в Украйна. За да доближи до Северна Македония, съветската делегация ще би трябвало да прелети през въздушното пространство на няколко страни от НАТО и Европейски Съюз, които на собствен ред би трябвало да дадат особено позволение. В това число е и България.

Българското въздушно пространство е затворено за съветски самолети като част от глобите на Европейски Съюз. Руският външен министър обаче твърди, че страната ни се е съгласила да разреши прекосяването на самолета му. Към момента няма формален коментар по въпроса от страна на Минситерството на външните работи.

Лавров показва още, че към този момент е получил " няколко претенции за срещи, в това число от западни представители ", само че не прецизира кои са те.

Според представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция, съветският министър може да пътува до страна от Европейски Съюз или до Северна Македония, макар че е глобен. Обяснението на представителя на изпълнителния орган на Европейски Съюз е, че засегнатите от глобите имат право да пътуват, изключително когато това е обвързвано с повода те да бъдат глобени.

От началото на войната в Украйна Лавров не е посещавал съвсем нито една европейска страна като се изключи Беларус, която е най-близкият съдружник на Москва. Той е пътувал до членката на НАТО - Турция, която не е наложила възбрана за съветски полети, и до Съединени американски щати, където е бил на срещи в централата на Организация на обединените нации.

Миналата година Полша председателстваше срещата на върха на ОССЕ и тогава тя забрани на съветския външен министър да участва. Страната обоснова решението си със глобите на Европейски Съюз, наложени в отговор на войната.

ОССЕ е основана, с цел да понижи напрежението по време на Студената война. Целта на 57-членната ОССЕ е да предотвратява спорове и рецесии в региона на сигурността, само че ролята ѝ през днешния ден е под въпрос на фона на войната в Украйна.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи съобщи по-рано този месец, че чака държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен да участва на срещата дружно с външните министри на Англия, Канада, страните от Европейски Съюз и членките на НАТО, както и представители на Украйна.

Османи съобщи, че прилежащите на Северна Македония страни към момента не са взели дефинитивно решение по отношение на прелитането на съветската делегация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР