Руският президент Владимир Путин заплаши с реципрочни действия, ако Украйна

...
Руският президент Владимир Путин заплаши с реципрочни действия, ако Украйна
Коментари Харесай

Путин заплаши с реципрочен отговор на използването на касетъчни бомби от Украйна

Руският президент Владимир Путин заплаши с " реципрочни дейности ", в случай че Украйна употребява против съветските сили, които нахлуха в Украйна, защото договорката с посредничеството на Организация на обединените нации за експорт на украинско зърно през черноморските пристанища изтича.

През юли предходната година в Истанбул беше подписано за експорт на храни, реализирано благодарение на Организация на обединените нации и Турция. То разрешава на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, макар че в страната се води война и Русия управлява част от украинските пристанища.

Последният транспортен съд, утвърден да пътува по договорката за експорт на зърно, отплава в неделя.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 година, на няколко пъти заплашва, че може да блокира удължаването на договорката. Последно тя на 17 май. От 27 юни Русия отхвърля да записва нови колета по съглашението, което би трябвало да изтече в понеделник.

В петък представител на Организация на обединените нации сподели, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш чака отговор от Путин за предлагането за удължение на договорката. То включва предложение за наново свързване на дъщерно сдружение на съветската Rosselkhozbank към системата за интернационалните заплащания SWIFT. В събота Путин сподели, че не е виждал предлагането.

Междувременно в изявление, излъчено по съветската държавна телевизия в събота, Путин разкритикува Съединени американски щати за предоставените на Украйна касетъчни бомби. Той сподели, че Русия " си резервира правото да предприеме реципрочни дейности ", в случай че такива оръжия бъдат употребявани против съветските сили.

Путин отхвърли съветските сили да са употребявали касетъчни муниции в Украйна, макар че Киев и западните разследващи организации откриха, че Москва ги е употребила малко откакто стартира масираната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Касетъчните муниции са неразрешени допълнително от 100 страни по света. Съединени американски щати, Русия и Украйна не са се включили към Конвенцията за касетъчните муниции и това им разрешава да ги употребяват.

В началото на юли Белият дом сподели, че Съединени американски щати ще трансферират касетъчни муниции на Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че въоръжените сили на Украйна ще употребяват такива бомби единствено по военни обекти. Министерството на защитата на Украйна даде обещание да не употребява касетъчни муниции на интернационално приетата територия на Русия.

Противниците на потреблението на касетъчни муниции обръщат внимание на обстоятелството, че този вид бомба съставлява огромна опасност за цивилното население, защото продължава да заплашва живота на хората години след края на военните дейности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР