Руският президент Владимир Путин обяви утрешния 28 март за ден

...
Руският президент Владимир Путин обяви утрешния 28 март за ден
Коментари Харесай

Путин обяви 28 март за ден на траур в цяла Русия

Руският президент Владимир Путин разгласи утрешния 28 март за ден на народен печал за жертвите на пожара в комерсиалния център в Кемерово, при който починаха минимум 64 души, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано през днешния ден Путин отлетя за Кемерово, с цел да ревизира по какъв начин върви следствието на пожара. В клопката на огъня бяха хванати десетки родители и деца, които били пристигнали в центъра в първата неделя от пролетната почивка на учениците. Днес в центъра на Кемерово се събраха хиляди ядосани протестиращи с претенции за транспарантно следствие, Путин обаче не отиде при тях.

Днес, след настоятелни апели да разгласи народен печал, Кремъл съобщи, че съветският президент е оповестил утрешния 28 март за ден на народен печал.

По-късно през днешния ден в няколко съветски града ще има възпоменателни манифестации за починалите.

При визитата си в Кемерово Путин посети спонтанен мемориал за починалите, подложен пред комерсиалния център: на публикуваните от пресслужбата му фрагменти той поставя цветя на празен площад, а периметърът е отцепен от защитата му.

Гневните поданици се събраха пред постройката на губернаторството и престояха там няколко часа, като доста от протестиращите взимаха думата на трибуната и упрекваха управляващите в укриване на същинските размери на нещастието.

Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че съгласно фамилиите на жертвите броят на починалите е доста по-голям от оповестеното, тъй като е изгорен целият киносалон в комерсиалния център.

" Не желаеме кръв ", сподели той на митинга. " Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от правдивост. "

Заместник-губернаторът окачестви апела на протестиращия като " пиар акция ", а Востриков отговори на това изказване, като съобщи, че е изгубил в пожара брачната половинка, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.

" Те умряха, тъй като са били заключени в киносалона ", сподели Востриков в изявление за телевизия " Дожд ". " Те викали оттова за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не оказал помощ, тъй като, когато избухнал пожарът, всички избягали. "

Импровизираният митинг демонстрира недоволството на жителите от реакцията на управляващите на нещастието: губернаторът на Кемеровска област към момента не е посетил мястото, нито се е срещал с роднините, отбелязва Асошиейтед прес.

На среща с Путин губернаторът, Аман Тулеев, съобщи, че митингите се подстрекават от " опозицията " и " локални интриганти ", както и че на митинга не е имало родственици на жертвите.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР