Руският президент Владимир Путин е наградил обвинения в шпионаж в

...
Руският президент Владимир Путин е наградил обвинения в шпионаж в
Коментари Харесай

Путин награди с орден обвинения в шпионаж Николай Малинов

Руският президент Владимир Путин е наградил обвинявания в шпионаж в интерес на Русия Николай Малинов, съобщи ТАСС. Часове преди церемонията основният прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия правосъден съвет да ревизира работата на съдията от спецсъда Андон Миталов, дал на Малинов позволение да пътува до Русия за награждаването.

Малинов е измежду чужденците, наградени с медал "Дружба ". Отличието се връчва по случай Деня на националното единение - годишнина от освобождението на окупираната от полски нашественици Москва от националното опълчение през 1612 година. Събитието бележи края на интервала, именуван от съветската история Смутното време, който слага под опасност самото битие на страната.

Инспекторатът на Висшия правосъден съвет да ревизира дейностите на съдията от спецсъда Миталов. За това упорства в сигнал Цацаров. Причината е даденото позволение за пътешестване до Русия на Малинов, който е ръководител на сдружението "Русофили ".

Той бе упрекнат в шпионаж преди два месеца. Разследващите настояват, че той е събирал данни за две съветски организации – "Двуглав орел " и Руски институт за стратегически проучвания. И двете са свързани с ген. Леонид Решетников, на който ДАНС забрани да влиза у нас за 10 години.

Цацаров е схванал за правосъдното решение от сигнал на наблюдаващия делото прокурор Мария Макрелова, излиза наяве от писмото му до инспектората. На 21 октомври юристите на Малинов Димитър Вълчев и Лъчезар Таков са подали искане възбраната му за пътешестване в чужбина да бъде анулирана. Дотогава той бе на независимост против 50 хиляди лева гаранция и без опция да напуща страната.

В настояването на двамата юристи е било посочено, че Малинов желае да пътува до Русия сред 1 и 5 ноември. Поводът – мероприятия, проведени от фонд " Руский мир " и Международния славянски съюз, на които ще му бъде връчена държавна премия. Седмица по-късно арбитър Миталов позволява на Малинов да напусне страната за посочения интервал.

Според Цацаров съдията е работил в нарушаване на закона, защото се е произнесъл по фиктивен прокурорски отвод. В писмото си основният прокурор показва, че съдът е бил сезиран с искане да се анулира възбраната за овакантяване на страната. Той обаче не се е произнесъл по него, а непосредствено е разрешил пътуването, т.е. възбраната продължава да работи.

Това е напълно друга процедура, твърди Цацаров. В този случай Малинов е трябвало да изиска позволение за пътешестване от наблюдаващия прокурор и едвам откакто му бъде отказано, да апелира пред съда.

От инспектората на Висш съдебен съвет към този момент няма реакция на настояването на Цацаров. Според написаното в него Малинов към момента би трябвало да е в чужбина. Разрешението му за пътешестване изтича във вторник – 5 ноември.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР