Руският президент Владимир Путин е изпратил на 19 септември до

...
Руският президент Владимир Путин е изпратил на 19 септември до
Коментари Харесай

Путин предлага мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа

Руският президент Владимир Путин е изпратил на 19 септември до столиците на няколко десетки страни, в това число всички членки на НАТО, обръщение, в което предлага мораториум върху разполагането на ракети със междинен и дребен обхват в Европа и други райони, написа " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Вестникът се базира на поискал анонимност посланик от страна, членуваща в Северноатлантическия съюз. Русия и по-рано е предложила на НАТО сходни договорености, само че алиансът не прояви интерес, напомня той.

Допитване на изданието посочило, че Кремъл е изпратил аналогични послания и на редица страни отвън НАТО, да вземем за пример на Китай. Писма са получили също висшият външнополитически представител на Европейски Съюз Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според събеседник на " Комерсант " в една от страните-получателки НАТО не преглежда съществено предлагането на Москва, тъй като счита, че Русия към този момент е разположила такива ракети на своя територия. Посланието на Путин обаче сочи, че Москва е подготвена да потвърди правотата си с каузи, декларира всекидневникът.

" Бих желал да отбележа, че реализирането на сходна скица (мораториум, бел. на изданието) ще изисква спомагателни ограничения за инспекция, изключително в случай че на територията на Европа към този момент са ситуирани пускови установки за ракети със междинен обхват. Готови сме да обсъдим съответните механически аспекти ", се споделя в документа, представен в материала.

След подписването на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) и до началото на 2000-те години Русия и Съединени американски щати организираха взаимни инспекции, с цел да се убедят, че неразрешените ракети се унищожават, а нови не се създават и не се разполагат. Оттогава обаче не е имало инспекции в границите на контракта, при все това от време на време са били свиквани съвещания на специфичната консултативна комисия.

По-рано тази година Вашингтон и Москва стопираха да извършват уговорките си по контракта, подписан в края на 1987 година сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Двете страни нееднократно си отправяха взаимни обвинявания, че нарушават съглашението.

От писмото на Путин излиза наяве, че Русия е подготвена да договаря със страните от НАТО ограничения за инспекция даже без ДРСМО, акцентира вестникът.

Още преди година, щом се разбра, че ДРСМО скоро ще се разпадне, Москва предложи на Вашингтон да се подпише на най-високо ниво взаимно изказване за недопускане на нуклеарна война и подсилване на стратегическата непоклатимост. Проектодокументът беше предаден на Вашингтон още през октомври 2018 година В него се посочваше, че в " нуклеарна война не може да има спечелили и тя в никакъв случай не трябва да стартира ". Подобни изказвания е имало и по време на Студената война, при ръководството на Леонид Брежнев в Русия. Съединени американски щати и до през днешния ден не са дали отговор на самодейността на Москва. Вашингтон и съдружниците му към този момент не са дали отговор и на новото обръщение на съветския президент, отбелязва " Комерсант ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР