Руският омбудсман Татяна Москалкова обсъди с украинския си колега Дмитро

...
Руският омбудсман Татяна Москалкова обсъди с украинския си колега Дмитро
Коментари Харесай

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руският и украинският омбудсман се срещнаха в Анкара

Руският омбудсман Татяна Москалкова разиска с украинския си сътрудник Дмитро Лубинец увеличение на работата на Международния комитет на Червения кръст, който може да посещава пандизчии в спор и да оказва помощ при доставянето на писма до фамилиите. Изявления бяха направени в Анкара по време на конференция след среща на съветски и украински комисари по правата на индивида в границите на форума „ Бъдещето на правата на индивида през 21-ви век “ в сряда.

„ Много е значимо Червеният кръст да оказва помощ от здравно естество по наши претенции от омбудсманите “, акцентира Москалкова.

От своя страна Лубинец сподели, че достъпът на Международния комитет на Червения кръст е нужен и за украинските военни.

„ Официално заявих, че Руската федерация би трябвало да разреши на представители на Международния комитет на Червения кръст достъп до местата за задържане на украински военнопленници “, добави Лубинец.

Освен това Москалкова помоли украинския омбудсман да помогне на жителите да посетят родственици в Русия.

„ Дори помолих Дмитро Лубинец да обмисли да помогне на украински жители, които желаят да посетят роднините си в Русия “, сподели тя. Руският омбудсман също акцентира, че двете страни са разменили военнопленници с посредничеството на комисари по правата на индивида.

„ Работейки с нашите организации, с Министерството на защитата, със специфичните служби успяхме да върнем повече от 40 души от съветска страна и 40 от украинска страна в нашите описи “, означи Москалкова. Освен това омбудсманът добави, че вследствие на взаимните старания за издирването на изчезналите военнослужещи са открити и върнати в Русия 22 души.

" Намерихме редица хора, които са живи, които са в плен и от своя страна Дмитрий Лубинец също работи за определяне на местонахождението на съветските военнослужещи. Намерени са 22 души, някои от тях към този момент са върнати вкъщи като военнослужещи. резултат от размяната “, показа Москалкова.

Любинец означи също, че като обособена тематика е подложен въпросът за украинските жители, излежаващи присъди на съветска територия.

„ Броят на такива украински жители е значителен. Отделно повдигнахме въпроса за украински жители, които съгласно Руската федерация са направили закононарушения на територията на Автономна република Крим “, добави той.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР