Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител

...
Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Руският и българският народ са с дълбока духовна връзка

Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител на тази връзка е църквата. Това сподели на Летище София Московският и на цяла Русия патриарх Кирил , който, дружно с църковна делегация, дойде на тридневно посещаване в България. Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, беше посрещната на Летище София от митрополити от Светия синод на БПЦ. Руският патриарх беше посрещнат също от вицепрезидента Илиана Йотова, от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и от шефа на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.

По думите на патриарх Кирил доста неща се трансформират, трансформира се и политиката, само че тези връзки, посредством които църквата свързва народите, преодоляват времето.
 
Патриарх Кирил съобщи, че е доста щастлив да стъпи на гостоприемната и близка до сърцето му българска земя и да се срещне с неговите събратя - патриарх Неофит, братята архиереи, духовенството, както и с вярващия български народ. Затова, по думите му, той идва в България с доста светли усеща и наслада от идните му срещи.
 патриарх Кирил БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че за нея е огромна чест наличието на патриарх Кирил точно на Националния празник на България 3 март, както и в честванията на 140-годишнината от края освободителната Руско-турска война . " Ще кажа на патриарх Кирил по-късно, че ние българите добре помним своята история, добре познаваме нашата история и добре осъзнаваме огромната роля на съветското духовенство, на съветската православна черква през тези тревожни събития през 1877-78 година, когато с помощта на православната черква беше квалифициран съветският народ за присъединяване в тази Освободителна война ", сподели Илияна Йотова. По думите й свободата е пристигнала на крилата на духовната поддръжка на съветската черква и героите от бойните полета по време на войната.
 патриарх Кирил БГНЕС

Посещението на съветския патриарх е по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неоф ит и на Светия синод на Българската православна черква.

Това е второто посещаване у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 година Тогава, отпред на Българската православна черква, беше патриарх Максим.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР