Руският газов гигант Газпром съобщи, че спира да използва газопровод,

...
Руският газов гигант Газпром съобщи, че спира да използва газопровод,
Коментари Харесай

Газпром спира транзита по Ямал-Европа, Берлин обвини Москва в енергиен рекет

Руският газов колос " Газпром " заяви, че стопира да употребява газопровод, принадлежащ на ИюРоПол ГАЗ (EuRoPol GAZ) - смесено дружество на " Газпром " и полската ПГНиГ (PGNiG), което експлоатира полския сектор от газопровода " Ямал-Европа ", предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Москва наложи контрасанкции против над 30 западни енергийни сдружения и понижи подаването на газ към Европа, а немският министър на енергетиката Роберт Хабек упрекна Русия, че към този момент употребява силата като оръжие.

Въвеждането на съветски контрасанкции значи възбрана да се употребява газопроводът, принадлежащ на ИюРоПол ГАЗ, съобщи представителят на газовия холдинг Сергей Куприянов.

" Наложена е възбрана за осъществяване на покупко-продажби и заплащания в интерес на лица, намиращи се под наказания, за " Газпром " това значи възбрана за потребление на принадлежащия на ИюРоПол ГАЗ газопровод за транспорт на съветски газ през Полша ", уточни представителят.

Междувременно немският министър на енергетиката Роберт Хабек упрекна Русия, че към този момент употребява силата като оръжие.

" Ситуацията се утежнява, тъй като силата към този момент се употребява като оръжие по разнообразни способи ", уточни Хабек пред публицисти.

Русия през вчерашния ден вкара наказания против над 30 западни енергийни сдружения, множеството от които принадлежащи на " Газпром Германия " (Gazprom Germania), немския филиал на съветския газов колос.

Германската страна сложи това сдружение под собствен надзор поради стратегическото му значение.

Транзитът на съветски газ по газопроводите през Украйна също е понижен от през вчерашния ден, а подаването през един директен пункт на руско-украинската граница е спряно. Очаква се доставките през днешния ден да бъдат с близо една трета по-малко по отношение на през вчерашния ден, когато спаднаха с 20 % за 24 часа.

В резултат на това подаването на съветски газ през Украйна към най-голямата европейска стопанска система - немската, се намали с към 40 % за два дни, съгласно данни на операторите.

От два дни Украйна споделя, че към този момент не може да подсигурява доставките през входния пункт " Сохрановка " в Луганска област поради наличието на съветските въоръжени сили. Киев изиска " Газпром " да усили подаването към различния интерконектор " Суджа ". Москва обаче твърди, че преносът може да се реализира чудесно през " Сохрановка ", а пренасочването на доставките към " Суджа " е невероятно.

Германия, чиято стопанска система е доста подвластна от съветския газ, през вчерашния ден съобщи, че може да компенсира пониженото подаване посредством пазаруване на газ от Норвегия и Нидерландия. В момента Берлин получава синьо гориво от Русия по " Северен поток 1 ". Страната се пробва да понижи зависимостта си от съветския газ и към този момент бърза да изпълни газохранилищата си преди идната зима.

" Резервоарите би трябвало да бъдат запълнени преди лятото, в противоположен случай ще бъде в състояние, при което елементарно могат да ни шантажират ", предизвести Хабек.

Газохранилищата в Германия са цялостни на 39 %, спадът в размера на газа, доставян през Украйна, се компенсира от доставки от Норвегия и Нидерландия. Това заяви през днешния ден Федералната мрежова организация на Германия, представена от ТАСС. Текущата запълненост на складовете е по-висока, в сравнение с напролет на 2015, 2017, 2018 и 2021 година, се споделя в отчета.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР