Руският газов гигант Газпром има определени претенции към България заради

...
Руският газов гигант Газпром има определени претенции към България заради
Коментари Харесай

Искат да им платим нещо. Енергийният министър каза, че Газпром има определени претенции


Руският газов колос " Газпром " има " избрани искания " към България поради спрените преди към година газови доставки. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов в петък пред Българска национална телевизия, без да конкретизира размера на претенциите поради конфиденциалност.

" Искат да им платим нещо, което считат, че им изискуем. Водим съвещания с способени адвокати. По този контракт нещата са под надзор ", сподели в петък Христов, без да даде повече детайлности.

Непосредствено след началото на непредизвиканата съветска инвазия в Украйна " Газпром " едностранно наруши контракта си с България за доставка на природен газ. Руската компания изиска София да стартира да заплаща количествата в рубли, само че тогавашният кабинет на Кирил Петков отхвърли, тъй като това опонираше на изискванията в контракта, а и на общата европейска позиция по тематиката.

След идването на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев през лятото, Христов стана един от най-активно призоваващите за възобновяване на газовите доставки от " Газпром ". Той даже предвижда неведнъж, че в противоположен случай България може да загуби вероятно арбитражно дело. Изявления, които бяха, тъй като слагат в риск българския интерес.

По случая към този момент има и - на някогашния енергиен министър Александър Николов, някогашния му заместител Данаил Николов и ексшефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов. Те бяха подведени под отговорност за нанасяне на над 88 млн. лева вреди поради подписване на контракти за различни газови доставки.

Според отбраната на Николов обвиняването му на процедура значи, че прокуратурата желае да го изправи пред съда, тъй като не е почел настояването на Русия за заплащане на природния газ в рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР