Руските сили превзеха източния град Лисичанск, съобщиха официални представители на

...
Руските сили превзеха източния град Лисичанск, съобщиха официални представители на
Коментари Харесай

На Запад чертаят варианти за хода на войната в Украйна

Руските сили превзеха източния град Лисичанск, оповестиха публични представители на двете страни, което е значима победа за Москва в напъните ѝ да превземе района Донбас, осведоми в. " Ню Йорк пост “.

Натискът върху Запада да изпрати по-мощни оръжия на Украйна се удвои. Но икономическите разноски, свързани с войната, затрудняват поддържането на единството сред съдружниците, отбелязва вестникът.

Превземането на стратегическия град Лисичанск от Русия значи, че фронтовата линия в източната част на Украйна ще се измести, защото съветските сили ще се прегрупират, преди да настъпят още по на юг и на запад, обявиха в неделя военни анализатори и украински офицери, което подсигурява, че идната фаза на борбата ще бъде също толкоз кървава, колкото и предходната.

Изданието отбелязва, че доколкото Донбас е формиран от Луганска и Донецка област, завладяването на Лисичанск на процедура предава на Москва цялостния надзор над Луганска област, което значи, че нейните сили към този момент могат да се съсредоточат на югозапад върху Донецк.

Вестник „ Гардиън “ също се стопира на това, че украинските сили са се отдръпнали от Лисичанск, а Русия твърди, че към този момент управлява Луганска област в Източна Украйна. Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че силите на Москва са открили " цялостен надзор “ над Лисичанск и няколко близки селища. В неделя вечерта военното командване на Украйна удостовери, че войските ѝ са били принудени да се изтеглят от града, като съобщи, че в противоположен случай щяло да има " съдбовни последствия “. Лисичанск беше последният следен от Украйна град в Луганска област, отбелязва „ Гардиън “. Въпреки това развиване на обстановката президентът на Украйна Володимир Зеленски даде обещание да си върне Лисичанск благодарение на западни оръжия с отдалечен обхват на деяние. " Ще се върнем с помощта на нашата тактичност, с помощта на увеличението на доставките на модерни оръжия. Украйна не се отхвърля от нищо ", съобщи той във вечерно послание.

В поддръжка на неговата вяра стана известно, че Австралия ще изпрати нова помощ за Украйна в размер на над 100 млн. $, в това число 34 бронирани машини, уточни в. " Телеграф “. Също по този начин Канбера ще наложи наказания на 16 нови съветски чиновници, съобщи министър председателят Антъни Албанезе, както и ще забрани вноса на злато от Русия. Вчера той посети Буча, Хостомел и Ирпин - три града в Киевска област, където след изтеглянето на съветските сили бяха разкрити доказателства за всеобщи убийства и изтезания, показва „ Гардиън “.

Бившата украинска премиерка и основна фигура в така наречен Оранжева гражданска война през 2004 година Юлия Тимошенко съобщи в изявление за в. " Телеграф “, че очакванията за спокойно съглашение с Владимир Путин за преустановяване на войната в Украйна са " илюзорни “.

Тя предизвести, че всяко съглашение, което отстъпва украински територии на Путин, ще го насърчи да продължи да заграбва земи. Единственото решение в този момент, сподели тя, е да го " довършим “ изцяло с военни средства, макар възходящия брой на починалите украински бойци. Нейните забележки са укор към западните водачи, които намекнаха, че отстъпването на части от източния украински район Донбас би било допустима цена за мир.

Франция и Германия показаха подготвеност за разискване на тази концепция, макар че на срещата на върха на Г-7 предишния уикенд френският президент Еманюел Макрон съобщи, че " Русия не може и не би трябвало да побеждава “.

Тимошенко изрази опасения, че с повишаването на икономическата цена на спора за Европа ще се усили изкушението да се подтикне Киев към спокойно съглашение. Поради което пред " Телеграф “ тя съобщи: " Изненадана съм, че някои страни не престават да се пробват да водят политика на успокояване. Това е недопустимо за цяла Украйна. Мирното съглашение е заблуда, единственият излаз е победа в борбата. Всяко спокойно съглашение ще бъде първата стъпка към идната война ".

Въпреки неразбираемия излаз от съветската инвазия в Украйна Западът стартира да разисква следвоенната помощ за възобновяване на страната от разрушителната " специфична военна интервенция “ на Москва. Англия ще бъде хазаин на конференция през идната година, чиято цел ще бъде да помогне на Украйна да се възвърне от вредите, нанесени от съветското навлизане, оповестиха от министерството на външните работи. Това се случва в миг, когато през днешния ден в Лугано, Швейцария, стартира Конференция за възобновяване на Украйна, на която ще бъдат разисквани методите за възобновяване на Украйна. На форума ще участват украинска делегация и представители на други страни, интернационалните организации и гражданското общество.

Англия съобщи, че работи с Украйна и други страни за семейството на конференцията през идната година и ще взе участие в надзорния съвет, с цел да подкрепи координацията сред Украйна и нейните съдружници във връзка с ограниченията за възобновяване. В Лондон ще бъде основан специфичен офис за тази цел.

В изказване в тази връзка външната министърка Лиз Тръс съобщи: " Възстановяването на Украйна от съветската нападателна война ще бъде знак на силата на демокрацията над автокрацията. То ще покаже на [руския президент Владимир] Путин, че опитите му да унищожи Украйна са довели само до основаването на една по-силна, по-просперираща и по-обединена нация ", цитира изказването в. " Телеграф “.

В изявление за в. „ Индипендънт “ някогашният съветски олигарх Михаил Ходорковски насочва обвиняване, че в случай че Западът още преди години беше почнал да работи за въоръжаването на Украйна и за налагането на строги наказания на Русия, това „ на 100 % “ би възпряло Владимир Путин да стартира нашествието си по-рано тази година.

От ново следствие на „ Ню Йорк таймс " излиза наяве, че от деня, в който Русия нахлу в Украйна, споменаванията на нацизма в съветското публично пространство са се нараснали до рекордно високи равнища. Вестникът отбелязва, че след изследването на осем милиона публикации за Украйна, събрани от над 8000 съветски уеб страницата от 2014 година насам, излиза наяве, че след 2014 година препратките към нацизма са „ относително равномерни и не доста чести в продължение на осем години, а по-късно се повишават до невиждани равнища от 24 февруари " тази година.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР