Руските сенатори одобриха днес закон, позволяващ медии да бъдат регистрирани

...
Руските сенатори одобриха днес закон, позволяващ медии да бъдат регистрирани
Коментари Харесай

Руският Сенат прие закона, позволяващ медии да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти

Руските сенатори утвърдиха през днешния ден закон, допускащ медии да бъдат регистрирани от правосъдното министерство като " задгранични сътрудници ". Така Москва отвърна на условието към съветската телевизия РТ да се записва с това определение в Съединени американски щати, предадоха организациите " Франс прес " и ТАСС.

За документа гласоподаваха 154 членове на Съвета на федерацията - горната камара на Народното събрание, един се въздържа. За да влезе в действие, текстът, признат единомислещо предходната седмица от Държавната дума, би трябвало да бъде подписан и от президента Владимир Путин.

Руските управляващи го показват за ответна мярка против неотдавнашното вписване на съветската телевизия РТ, следена от Москва, като " задграничен сътрудник " в Съединени американски щати. " Министерството на правораздаването би могло случайно да дефинира като задграничен сътрудник всяка задгранична медия ", разяснява в официално съобщение в понеделник кремълският Съвет по правата на индивида, който предложи на сената да отхвърли плана поради мъглявите формулировки и опцията за злоупотреби.

Остро неодобрен от " Хюман райтс уоч " и " Амнести интернешънъл ", законът принуждава засегнатите организации да дават на управляващите информация за финансовото си положение и да прецизират в разнообразни документи, че са регистрирани като " задгранични сътрудници " - термин, съдържащ намек за изменничество и шпионаж.
Новият акт публично включва и медиите в обсега на съветски закон от 2012 година, обявяващ за " задгранични сътрудници " неправителствените организации, финансирани от чужбина и участващи в " политическа активност ".

Москва към този момент изпрати предизвестия по отношение на това до " Гласът на Америка " и Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ".

" Руски медии не могат да бъдат благосъстоятелност на задгранични юридически лица. Затова с оглед законовите положения всички планувани ограничавания може да бъдат въведени по отношение на избрани медии, това ще зависи от обстановката, в която нашите медии ще се намират в чужбина ", изясни сенаторът Андрей Клишас, представен от ТАСС./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР