Руските съдебни власти са започнали наказателно производство срещу журналиста и

...
Руските съдебни власти са започнали наказателно производство срещу журналиста и
Коментари Харесай

Русия повдигна обвинение срещу журналист на Spiegel

Руските правосъдни управляващи са почнали наказателно произвеждане против журналиста и колумнист на емблематичното немско издание " Spiegel " Михаил Зигар. Той е и някогашен основен редактор на самостоятелния съветски ефирен канал " Дождь ".

Според държавната осведомителна организация Риа Новости той е упрекнат в разпространение на " подправени вести " за съветските военни.

Според канала в Telegram Baza, за който се твърди, че e непосредствен до Кремъл, Зигар е упрекнат в разпространение на дезинформация в обществените медии за зверства, осъществени от съветската войска в украинския град Буча.

По данни на ТАСС Зигар е разгласен за търсене.

Град Буча, намиращ се в покрай Киев, беше под съветски надзор от началото на съветската инвазия през февруари до последните дни на март 2022 година

След като украинската страна си върна целия район към столицата през първите дни на април, станаха ясни шокиращи разкрития - съветските окупатори са убивали безсистемно и грубо цивилни украинци. Москва отхвърля армията ѝ да е правила кланета и зверства.

Ако бъде приет за отговорен в Русия, Зигар, който живее отвън родината си, е застрашен от до 10 години затвор. Обвиненията против него на процедура значат, че той не може да се прибере, тъй като ще бъде задържан, не може да посещава и съветски дипломатически задачи по света, тъй като посолствата се водят територия на съответните страни.

През 2015 година Михаил Зигар издава бестселъра " Краят на играта - метаморфозите на Владимир Путин " (Endgame - The Metamorphoses of Vladimir Putin).

След началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година журналистът инициира онлайн петиция против войната, а скоро по-късно напуща страната си, демонстрира информация на уеб страницата на " Spiegel ". През 2022 година е прибавен в листата на Русия с " задгранични сътрудници ".

Наскоро Русия забрани учредената от Зигар Фондация XZ, като го назова изменник. Мисията на организацията беше да се бори против кремълската агитация.

В края на 2022 година и българският проверяващ публицист Христо Грозев, който в този момент работи за Spiegel, беше разгласен за федерално търсене от Министерство на вътрешните работи на Русия.

Журналистът беше част от екипа, който разследваше отравянето на Алексей Навални през 2020 година, като взе участие и в за съветския опозиционер. Грозев е част от екипа, който разпознава забърканите сътрудници на ФСБ в опита за нападение против посредством отравяне с " новичок ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР