Руските медии Ведомости, Коммерсант и РБК за първи път в

...
Руските медии Ведомости, Коммерсант и РБК за първи път в
Коментари Харесай

Руски медии се обединиха срещу скандалния арест на журналиста Иван Голунов

Руските медии " Ведомости ", " Коммерсант " и РБК за първи път в историята ще излязат с една първа страница в поддръжка на журналиста Иван Голунов.
Вечерта на 8 юни Никулинският съд в Москва изпрати журналиста Иван Голунов под домакински арест. Срещу него е повдигнато обвиняване за търговия и предпазване на опиати. Ако бъде потвърдена виновността му го заплашват от 10 до 20 години затвор. В съда Голунов пледира, че е почтен и съобщи, че е бил заплашван във връзка със свое следствие за връзка на сътрудници на федералната работа за сигурност (ФСБ) с погребалния бизнес. Медията, за която работи - Meduza.io излезе с изказване, че заканите са получавани в продължение на 13 месеца. Изданието даде обещание да завърши следствието на Голунов благодарение на други публицисти от други медии.
Фактическото задържане на Голунов се случи денем на 6 юни в Москва. От полицията оповестиха, че у него са били открити опиати (метилефедрон с маса 4 г), а в квартирата му са открити 5 г кокаин. Според журналиста опиатите са били подхвърлени. Голунов сигнализира и за това, че при задържането му и разпита е бил удрян и обиждан, а идването на юриста му е било забавено.
Полицията популяризира фотоси от обиска в дома му, които по-късно се оказаха, че не са от квартирата на журналиста. От полицията признаха, че е станала неточност и е стартирана служебна инспекция.
През деня на 8 юни против Голунов е повдигнато обвиняване за нелегално произвеждане, предпазване и разпространяване на наркотични субстанции в огромен размер, заяви неговият юрист Олга Динзе. Лекар е установил подозрение за счупени ребра, разтърсване на мозъка и е открил хематом на главата . След обзор в болница Голунов е откаран в съда. На 8 юни вечерта съдът даде 2 месеца домакински арест на Голунов.
Протести в отбрана на журналиста
На 7 юни в Москва се организираха серия митинги в отбрана на журналиста. Някои от участниците бяха арестувани от полицията, само че по-късно са освободени. Протести имаше в Санкт Петербург и други градове на Русия, пред постройките на посолствата на Русия в Украйна и в Съединени американски щати. 
На 8 юни митингите продължиха пред постройката на Никулинския съд в Москва. В поддръжка на Голунов се оповестиха доста публицисти, както и Ксения Собчак. 
В своя позиция от Amnesty International декларират, че събитията по задържането на Голунов " наподобяват като метод за оказване на напън върху самостоятелните медии в Русия. "  
Режисьорът Павел Рунгин назова " историята с подхвърлените опиати провокация. " Това е ясно на всички, съобщи той за РБК. " Най-много ме поразява това, че той е обичай. Че практиката на измъчванията в Русия се трансформира в норма и никой не се учудва от това. "
Министърът на външните работи на Англия Джеръми Хънт изяви безпокойството си във връзка със задържането на Голунов и добави, че публицистите не би трябвало да се боят от възмездие. 
При откриването на кинофестивала " Кинотавър " артистът Константин Хабенский описа за " опита да се затвори неуместният публицист, който се пробва да споделя истината. Ако това се случи, то на следващия ден и този фестивал може да стане неуместен по същата причина. "
Реакцията на управляващите
Кметът на Москва Сергей Собянин изиска от началника на московското Министерство на вътрешните работи делото на Голунов да бъде прегледано оптимално обективно. Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка съобщи, че не знае за задържането на Голунов. Говорителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков сподели, че в Кремъл единствено са чули за случилото се.
За какво написа Голунов?
Иван Голунов е работил в РБК, Forbes, ТВ " Дождь ", " Ведомости ", а сега е създател на съветското издание " Медуза ". Занимава се с следствия, свързани с московските служители и бизнес. Един от героите на неговите изявления е заместник-кмета на Москва Пьотр Биюров. Голунов пишеше за бизнеса с погребални услуги и сметищата. Последно той е работил върху следствие, отдадено на злоупотребите на московския пазар за ритуални услуги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР