Руски учени ще проведат разкопки на загадъчна платформа в Еквадор,

...
Руски учени ще проведат разкопки на загадъчна платформа в Еквадор,
Коментари Харесай

Учени ще изследват загадъчна платформа на културата Валдивия

Руски учени ще проведат разкопки на загадъчна платформа в Еквадор, която може да е била основа на антична пирамида на културата Валдивия. Изследователите имат намерение да се насочат на експедиция през есента.

Учените към този момент са провели радарно проучване на бъдещите разкопки, което посочило, че в земята има оборудване с неприроден генезис. Археолозите означават, че в случай че съумеят да намерят платформата, това ще значи, че цивилизацията Валдивия е с 1000 години по-стара, в сравнение с се смяташе преди. Възрастта на културния пласт, в който се възнамеряват разкопките, е към 5500 години.

На учените е известно, че представителите на цивилизацията Валдивия са изграждали големи земни платформи с височина 1 метър и размери 20 на 15 метра. Върху тях са строили жилищни или ритуални сгради. Археолозите считат, че са попаднали точно на такава платформа.

 

Загадъчната просвета

Културата Валдивия е открита от учените още през 1956 година, само че нейният генезис и до през днешния ден остава мистерия. Археолозите организират разкопки в Еквадор към този момент три години. При проучванията са открити голям брой произведения от керамика, оръдия на труда, кости на животни и раковини. Открити са и два гроба.

 © Christian Cojitambo © Christian Cojitambo

Изследователите ще проведат генетична експертиза на останките, с цел да открият вероятното роднинство на представителите на културата Валдивия с други цивилизации. Останките към този момент са изпратени за разбор в университета на Тохоку в Япония.

Валдивийците са живели в интервала сред 3500 година пр.н.е. и 1800 година пр.н.е. в един от най-сухите региони на тихоокеанското крйбрежие на Еквадор, в провинция Манаби. Селата им били ситуирани както около реки, по този начин и във вътрешните региони.

Източник на храна за античните поданици са били селско стопанство, лов и лов на риба. Дрехите са си изработвали от памук. Учените считат също, че представителите на тази цивилизация са употребявали кока, мате и юка. Известно е, че валдивийците са опитомявали кучета.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Местните поданици не са имали метал. Те са употребявали морски раковини и каменни оръдия. Тази просвета е известна най-много със своята керамика. Най-древната валдавийска керамика е датирана на повече от 5000 години.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР