Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще

...
Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще
Коментари Харесай

Русия изпраща нови оръжия по западните си граници

Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще прикрият страната откъм Запада, а свръхдалекобойни противокорабни системи с поддръжка от роботи ще бранят Арктика и Крим, осведомят военни специалисти, предава Българска телеграфна агенция.
"Профилът на Европа е в прицела на "Армата " - най-новите съветски танкове Т-14, писа в петък "Независимое военное обозрение " (НВО). С невиждана съгласно съветски експерти огнева мощност и отбрана, калени в боевете в Сирия, машините участваха в огромните маневри "Запад-2021 " и наблюдаващият Александър Хроленко им предсказа "бойно предимство " над конкурентните модели най-малко доникъде на столетието.
Сайтът avia.pro цитира оценки на сп. "Нешънъл интерест ", изтъкнало "ключовото отличие " на Т-14: танкът на практика подсигурява оцеляването на екипажа - може да отрази даже офанзива с дребни крилати ракети, а противотанковите ракетни комплекси "може да се окажат напълно безполезни " против него.
Двайсет танка "Армата " към този момент са изпратени в бойни поделения. По-рано бе обявено, че съветските войски имат потребност от 2300 бройки, само че след това държавното управление съобщи, че Т-14 са доста по-скъпи от предходните модели, а уеб сайтът от Съединени американски щати 19FortyFive ги назова прекомерно скъпи. Според западни оценки от 2019 година става дума за 3,5 милиона щатски $ или 3 милиона английски лири за единица.
Съобщено бе, че следващата година стартират серийни доставки на Т-14 за армията, само че размерът им не се прецизира. Серийното произвеждане ще поевтини танковете, дадоха обещание индустриалци. Предвижда се в бъдеще да се създават "Армати " с дистанционно управление.
При възможна война на Запада с Русия мостовете в Полша няма да устоят 70-тонните английски и американски танкове, по тази причина пък съветските "Армати ", Т-72Б3 и Т-90М с тегло 50 тона елементарно ще го сторят, а могат да прекосят Висла и по дъното на реката. Руските танкове са всеядни - движат се и с дизелово гориво, и с бензин, и с керосин за авиацията, а качени на жп платформи, с габаритите си умерено минават по всички мостове и тунели в Европа, отбелязва НВО.
Танковете "Ейбрамс ", каквито Варшава реши да купи от Съединени американски щати, могат да станат единствено комфортни цели за съветските "Армати ", подмятна през септември "Вечерняя Москва ". Според уеб страницата "ОСН ", въз основата на "Армата " Русия създава към този момент и тежка самоходна артилерийска установка диаметър 152 мм с нараснала скорострелност.
Медии оповестиха в това време, че Първа танкова войска от Западния боен окръг на Русия е тествала опитна серия роботизирани САУ "Коалиция Сухопътни войски " въз основата на Т-90 с нараснал обхват - до 80 км. Според съветски експерти, тя има доста преимущества пред аналозите си от страните в НАТО и "може неведнъж да увеличи ударната мощност и успеваемостта на съветската артилерия ". Освен това артилерийските снаряди са десетки пъти по-евтини от ракетите на системите за залпов огън, подсети в тази връзка военният специалист Алексей Хлопотов.
"Бронираната техника на НАТО в Европа заплашва съветската Калининградска област и западните граници на Русия, само че Москва ще укрепи това стратегическо направление с високоточни противотанкови комплекси "Хризантема-С ", способни да поразяват също нисколетящи въздушни цели и бронирани катери, заяви преди седмица "Известия ". "Хризантемите " пробиват бронята на всички задгранични танкове със 155-милиметрови ракети ", увери военният аналитик Виктор Мураховски.
Високопроходимите машини със скорост до 70 км/ч пазят екипажа даже от оръжия за всеобщо поразяване, снабдени са с оптични, инфрачервени и радарни прицели, държат "на мушка " по две цели по едно и също време.
Части от Западния боен окръг тестваха през септември и бойни машини за поддръжка на танкове "Терминатор ", тествани преди този момент в Сирия. Те следват танковите колони и унищожават рискови за тях цели - гранатометчици, ракетно-артилерийски установки, бронирани коли на съперника. Въоръжени са с 30-мм оръдие, картечница, скоростни ракети и автоматизирани гранатомети. Оръдието с огромен ъгъл на отвесно ориентиране ги прави незаменими при бойни дейности в градски условия, тъй като могат да стрелят по горните етажи на постройките. Такава техника съгласно съветски медии няма никоя друга войска в света.
Нови свръхдалекобойни противокорабни "невидими " ракети Х-35, изстрелвани от комплексите "Бал ", се чака да подсигуряват сигурността на съветския Север и на черноморския район, по-специално на анексирания от Москва полуостров Крим. С тях ще бъде въоръжена на първо време бреговата защита на Северния и на Черноморския флот, която в сряда ги тества, пишат "Актуалние новости " и други издания.
Модернизираните Х-35 имат обхват "доста над 300 км ", само че точните им характерности се пазят в загадка. Досегашните модели са с отдалеченост на полета от 120 до 260 км. Ракетите летят на извънредно дребни височини и на процедура са незабележими за радарите на съперника, съгласно съветски експерти не ги плашат и средствата му за радиоелектронна битка.
Комплексите "Бал " охраняват крайбрежието на Русия с военноморските й бази от 2008 година Те са високомобилни - при опасност бързо ще бъдат разсредоточени и маскирани в крайбрежните региони, където е съвсем невероятно да бъдат унищожени с предпазен удар. Те могат дейно да управляват по-голямата част от Черно и от Баренцово море, където в последно време все по-често се отбиват кораби на НАТО. В Арктика алиансът не работи толкоз интензивно, само че локалните съветски бази с атомни ракетни подводници се нуждаят от несъмнено прикритие, показват анализатори.
Появата на далекобойни ракети в района уголемява така наречен зона на стеснен достъп, тя става по-наситена с оръжия и по-опасна за съперника. Затова корабите му с ударни оръжия ще би трябвало да ги изстрелват от по-далечни дистанции, изяснява военният историк Дмитрий Болтенков.
"Военнополитическото управление на Съединени американски щати ще взема всички вероятни, в това число силови ограничения, с цел да попречва контрола на Русия върху Северния морски път. Затова Северният флот на Русия би трябвало да разполага с мобилна формация кораби от ледови клас, въоръжени по-специално с хиперзвукови противокорабни комплекси ", прикани на 3 декември в печата Владимир Пуин, лекар на военните науки.
"Съвсем скоро " съветската арктическа военна формация ще получи роботизирани ремотно-евакуационни коли, които ще спомогнат да се подсигурява нейната боеспособност, защото могат да буксират тежка техника при температури под минус 50 градуса, без екипажът да излиза от кабината. Това обявиха същия ден източници от съветското министерство на защитата и аналитици.
Новите роботи ще ремонтират освен камиони и бронирани коли, само че и комплицирани оръжейни системи като зенитните С-300 и С-400 и ракетните комплекси "Бал " и "Бастион ", посочи "Известия ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР