Руски свещеници вчера отслужиха в Плевен панихида в памет на

...
Руски свещеници вчера отслужиха в Плевен панихида в памет на
Коментари Харесай

В Русия не допускат български свещеници, но пък московски попове служиха в Плевен в чест на имперска Русия

Руски свещеници през вчерашния ден отслужиха в Плевен панихида „ в памет на гренадирите, паднали в Руско-турската война 1877-1878 година “, заяви съветското посолство в профила си във Facebook.

Припомняме, Русия не разрешава аналогични изяви на български свещеници на своя територия, въпреки БПЦ да има подворие в Москва. Междувременно Светият синод на църквата ни не подхваща стъпки за определяне на взаимност.

От обявата на посолството излиза наяве, че службата в Плевен е била водена от Егориевския архиепископ Матей, викарий на съветския патриарх. Заедно с него са служили настоятелят на параклиса-паметник протойерей Александър Салтиков и други представители на московското духовенство.

Русия обичайно употребява събитията от Руско-турската война (1877 – 1878 г.), с цел да вменява на българите обвързване за благодарност към Кремъл. В реалност задачата на Русия във войната е да завладее проливите към Средиземно море и да сътвори в българските лимити не самостоятелна българска страна, а „ Руско-дунавска област “, което се удостоверява от документи в съветските царски архими. Със Санстефанския контракт, към който Москва гради легенди, в действителност се признава независимостта на Черна гора, Сърбия и Румъния, а на България е наложена съветска окупация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР