Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик ще поиска от

...
Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик ще поиска от
Коментари Харесай

Додик ще поиска от Вучич да подкрепи пътя на отделяне от Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик ще изиска от Белград " схващане ", че районен съд би трябвало да следва " пътя на обособяване " в Босна и Херцеговина.

Додик даде обещание да отхвърли резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации за геноцида в Сребреница, тъй като е " политически стимулирана ".

„ Александър Вучич прави добра работа като виновен общественик на Сърбия. Той схваща подтекста, в който всяко наказание на сръбския народ затваря опцията за някои бъдещи позиции за развиване на самите хора “, сподели Додик пред сараевската телевизия Face.

Президентът на Република Сръбска разгласи, че ще предложи на Вучич Република Сръбска и Сърбия дружно да отхвърлят резолюцията на идното Събрание на сръбския народ, което ще се организира незабавно след гласуването в Организация на обединените нации.

Додик съобщи, че сега позицията на бошняците в Република Сръбска е по-сигурна от позицията на сърбите в Босна и Херцеговина.

" Ключовата стъпка към възобновяване на доверието в Сараево от страна на сърбите е федералните управляващи да създадат отчет за страданията на сърбите в Сараево, само че това в никакъв случай не е било направено ", уточни Додик.

„ Известно е, че войната излезе с подправен разказ, че сърбите са умъртвили 300 000 бошняци и политиката от това време се основаваше на това, т.е. на подправено съмнение “, сподели още водачът на районен съд.

БГНЕС напомня, че клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората международна война (ВСВ). През лятото на 1995 година, в предпазения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 година актуалният сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред Народното събрание в Белград Вучич декларира, че „ за всеки погубен сърбин ще бъдат по 100 босненци. “ Геноцидът в Сребреница е доказан с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР