Руски пилот, заловен в източната Донецка област в Украйна, е

...
Руски пилот, заловен в източната Донецка област в Украйна, е
Коментари Харесай

Свален в Украйна руски пилот призна, че е наемник на Вагнер срещу 200 хиляди рубли на месец

Руски водач, хванат в източната Донецка област в Украйна, е признал, че е наемник на частната военна група "Вагнер ", свързвана с близкия до съветския президент Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин.

По информация на украинския уебсайт "Цензор " става въпрос за майор Андрей Федорчуков, който е признал, че води война на страната на съветската войска против 205 000 рубли (около 6760 лева) на месец.

Името на частната военна група "Вагнер " за пръв път закупи известност по време на конфликтите в Източна Украйна през 2014 година, последвали анексирането на Крим от Москва. По-късно такива съветски наемници се появиха и в, Либия,, Централноафриканската република и други страни.

Според групата работи в тясно съдействие с съветското военно разузнаване. Официално Москва обаче отхвърля такава връзка. Евгений Пригожин също твърди, че няма общо с частната военна компания.

Въпреки това в края на предходната година Европейският съюз наложи наказания на "Вагнер " поради нарушавания на човешките права, а в формалното изказване Пригожин беше посочен като индивида, финансиращ групата.

Залавянето на съветския водач, който твърди, че е наемник в частната военна група, е станало на 18 юни, когато 72-ра профилирана стрелкова бригада "Черните казаци " заяви, че съветски аероплан Су-25 е свален от портативен зенитно-ракетен комплекс "Игла " и е "паднал мощно и блестящо ".
 Украинският водач след задържането му от украински военни.
Според публикуваната в понеделник информация водачът е катапултирал, след което е попаднал в плен. Той има единствено леки пострадвания и му е оказана първа помощ от украинските военни. След това излиза наяве, че това е майор Андрей Федорчуков от съветските въздушно-космически сили, който признава, че работи за "Вагнер ".

"По време на разпит Федорчуков разкрива, че задачата на офанзивата му е база на Въоръжените сили на Украйна. Преди това той е правил полети за бомбардировки над украински градове ", споделя основният редактор на "Цензор " Юрий Бутусов.

Изданието разяснява, че съветската авиация явно има огромни проблеми с навигацията. Руският водач е носел със себе си навигатор Garmin и смарт телефон с програмата Pronebo, с цел да има по-точна ориентировка от тази на бордовите навигационни средства на Военновъздушни сили на Русия, написа още "Цензор ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР