Руската услуга за таксиметров транспорт Такси Максим“ продължава да функционира

...
Руската услуга за таксиметров транспорт Такси Максим“ продължава да функционира
Коментари Харесай

Руската „Такси Максим“ се маскира и продължава да работи незаконно в София

Руската услуга за таксиметров превоз „ Такси Максим “ продължава да действа на българския пазар, макар че бе публично неразрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през 2019 година Това се случва с приложение под друго име, както и напълно нова таксиметрова компания – Tuda, която оперира в София. Тя обаче реализира активността си нелегално, защото не е получила надлежните документи за транспорт на пасажери нито от Столична община, нито от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИААА), дадоха отговор от двете институции за Economic.bg.

Това единствено идва да покаже още един път, че страната не разполага с принадлежности, с които да спре дефинитивно противозаконната съветска " таксиметрова " услуга. Какви са финансовите загуби (преки и косвени) за страната, само че и за сектора от нерегламентираната активност, може единствено да допускаме.
Маскираният „ Максим “
Въпросната Tuda се популяризира в обществените мрежи като бърза, комфортна и надеждна транспортна услуга в София, която може да се поръча през мобилно приложение. Освен това предлага и доставка на документи, артикули и медикаменти, както и дринк едн драйв, помощ за превозване на развален автомобил благодарение на въже, само че и запалване на мотор. Това е цялостният набор от услуги, които предлага и добре познатият „ Максим “.

На пръв взор приложението на Tuda е безусловно аналогично с „ Максим “. В Гугъл Play то се споделя „ Служба Tuda “ и към този момент има над 100 хиляди тегления. Предлага се от компанията Taxtelecom LLC, а адресът на регистрация е в съветската област Тюменская.

Коментарите на консуматори в Гугъл Play пък потвърждават, че Tuda работи на същия принцип, на който и „ Максим “ – колите не са брандирани, както би трябвало да е, а водачите идват с частни коли. Ако съдим по противоположната връзка, най-вероятно приложението работи от предходната година и досега компанията реализира активността си безусловно необезпокоявано. Тя даже поддържа страница във Фейсбук, като от нея се виждат изявления от август 2022 година

Че въпросната компания е „ патерица “ на „ Максим “, излиза наяве и от различен коментар. Потребител е попитал по какъв начин може да стане водач към Tuda, а отговорът гласи:

Здравейте. Напишете детайлности посредством формата на уеб страницата taximaxim.com в раздел " Контакти " или в приложението " TUDA " посредством " Обратна връзка ".



Въпреки че има и позитивни мнения, отрицателните доминират. Клиентите се оплакват от мръсни коли и несъответстващи водачи. Освен това излиза наяве, че цената за транспорт от време на време е даже по-висока от тази на огромните, законно регистрирани таксиметрови компании. Потребител показва, че водач е изискал 35 лева за курс, който обичайно коства към 17 лева

През януари различен консуматор се оплаква, че курс от 2.5 километра му е коствал 17 лева, защото единствено качването коствало 6 лева От компанията дават отговор, че „ повишението на цената е нужна мярка в интервал на нараснало търсене на транспортни услуги. “ Допълват, че това се прави, с цел да се редуцира времето за изчакване на транспортното средство. Успокояват, че когато натоварването спре, превозът ще може да бъде поръчан на нормална цена.
Знаят ли институциите за Tuda?
Понеже компанията реализира действия в София, попитахме Столична община дали Tuda е получила позволения за транспорт на пасажери по надлежния ред. Отправихме въпрос и към Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, която води указател на всички компании с лиценз за таксиметрови услуги.

От двете институции дадоха отговор за Economic.bg, че нямат данни за сходна компания. Отговорът на ИААА гласи:

Няма записана таксиметрова Компания с име Tuda. “

Справка в Търговския указател също не открива компания с сходно име, която да дава отговор на времето на деяние и типа активност, осъществявана от съветската Tuda. Има единствено една компания, в чието име участва " Туда ", само че от информацията за нея не наподобява да е обвързвана с транспортната услуга. Няма и регистрация и с съветското име „ Такстелеком “.
Приложението, което замества „ Таксим “
През 2021 година, в изискванията на високи цени на горива и инфлация, таксиметровият отрасъл провежда митинги, като даже бе поискана оставката на шефа на ИААА Бойко Рановски. Като претекст секторът посочваше, че институциите не могат да се оправят с нерегламентираният транспорт на пасажери, които подбива активността им. Таксиметровите водачи се оплакваха точно от „ Максим “.

По време на постоянното държавно управление „ Петков “ през 2022 година в безсилието си транспортният министър Николай Събев изиска американските колоси Apple и Гугъл да отстранен от електронните си магазини приложението „ Такси Максим “ за територията на България. Тогава сдружението официално бе с прекъсната активност и в разпродажба.

Въпреки че приложението към този момент не може да бъде изтеглено от Гугъл Play, то към момента действа за тези, които преди възбраната са си го конфигурирали на телефоните. Освен това, активността на съветската компания в този момент се реализира от ново приложение – „ Taxsee: поръчка на такси “. Свалено е от над 1 млн. консуматори от Гугъл Play.

От мнения на консуматори излиза наяве, че действа най-малко от 2021 година Руската му връзка с „ Максим “ се удостоверява от недоволство на консуматор, който твърди, че не е получил код за активация. Отговорът на приложението гласи: „ Напишете своя телефонен номер и по-подробно опишете обстановката посредством формата на уеб страницата taximaxim.com в раздел „ Контакти “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР