Руската страна призовава Европейския съюз да се откаже от неоколониалните

...
Руската страна призовава Европейския съюз да се откаже от неоколониалните
Коментари Харесай

Москва обяви, че ЕС има неоколониални амбиции към Западните Балкани

" Руската страна приканва Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си упоритости и отсега нататък да се придържа към оправдателен и пълноправен метод към прилежащите страни от района на Западните Балкани ", съобщи заместник-директорът на Департамента за информация и преса на съветското външно министерство Алексей Зайцев на брифинг.

Повод за коментара му е изказването на немския канцлер Олаф Шолц на взаимна конференция в Берлин с министър-председателя на Косово Албин Курти, в които той посочи, че " Западните Балкани принадлежат към Европа " и би трябвало да се причислят към Европейски Съюз в бъдеще.

Зайцев означи: " Подобни необвързващи изказвания от страна на Европейски Съюз имат за цел да успокоят страните от Западните Балкани, в които нараства разочарованието от продължителната невъзможност в процеса на доближаване с Европейски Съюз. В същото време те лицемерно упрекват Русия, че се пробва да сътвори зони на въздействие в Европа “.

Според представителя на външното министерство Москва нееднократно е посочвала " пагубната процедура " да се употребяват стремежите за европейска интеграция на страните от района за " жестоко изнудване, нелоялна конкуренция и изтласкване на вложения " от страни отвън Европейски Съюз, които имат действителен принос за социално-икономическия напредък и стабилността на Западните Балкани.

" Под предлог, че следват политическата линия на Брюксел, Балканите са принудени да поддържат антируските наказания, поставяни пред неестествен избор: или с Европейския съюз, или с Русия ", съобщи той.

В същото време, означи Зайцев, осъществяването на наложения от Европейския съюз дневен ред не регистрира манталитета, историческите, езиковите, религиозните и културните корени на страните от Западните Балкани, което от своя страна " е обвързвано със загуба на суверенитет и право на самостоятелна и многовекторна външна политика за страните от района ".

" И никой не подсигурява участие в Европейски Съюз в обозримо бъдеще ", акцентира дипломатът.

" Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си упоритости и да продължи да подхожда с почитание и пълноправие към прилежащите страни, в това число към тези от Западните Балкани ", акцентира той, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР