Руската пропаганда оказва влияние върху медийната грамотност на българина. Обществото

...
Руската пропаганда оказва влияние върху медийната грамотност на българина. Обществото
Коментари Харесай

Марин Лесенски, Отворено общество: Руската пропаганда оказва влияние върху медийната грамотност на българина

Руската агитация оказва въздействие върху медийната просветеност на българина. Обществото ни е мощно уязвимо към отрицателните резултатите от подправените вести и дезинформацията. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ Марин Лесенски шеф на Програма Европейски политики в Институт " Отворено общество “ – София по мотив последния разбор, съгласно който България е на последно място в Европейски Съюз по медийна просветеност. По думите му казусът по тематиката у нас е сериозен.

" Основните индикатори, по които ние вършим изводите, са качеството на образованието, независимост на медиите и доверие в обществото. И по трите групи знаци България не се показва толкоз добре и е надолу в класацията. Имаме комбиниране на неприятно качество на образованието, ниска медийна независимост и ниско доверие сред хората. Всичко това слага България на 33-то място от 41 страни, включени в класацията “, изясни той.

" Решението за справяне подправените вести е усилване на медийната просветеност. Наблюдава се, че страните, които са най-засегнати от подправените вести, изпитват минимум терзание от това. Те не осъзнават същността на казуса “, разясни той.

Според него въвеждане на образование по " Медии “ в най-ранна детска възраст би подобрило медийната просветеност на българина. Той даде за образец Финландия, която е отпред на класацията по медийна просветеност и от която можем да почерпим добър опит.

Наблюденията на Марин Лесенски демонстрират, че възрастните хора са по-податливи на подправени вести и дезинформация.

Веселка Иванова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР