Руската компания “Главкосмос, която е част от държавната корпорация “Роскосмос,

...
Руската компания “Главкосмос, която е част от държавната корпорация “Роскосмос,
Коментари Харесай

Русия стъпва сериозно върху пазара на малки космически апарати: 73 спътника чакат изстрелване следващия месец!

Руската компания “Главкосмос ”, която е част от държавната корпорация “Роскосмос ”, възнамерява да стъпи съществено на пазара на дребните спътници. Понастоящем върви подготовката за изстрелването на ракета “Союз-2.1а ” с ускорителен блок “Фрегат ” и главен потребен товар “Канопус-В-ИК ”. Заедно с него ще полетят и 72 дребни спътника. Стартът е плануван за 14-ти юли от космодрума Байконур.

Спътниците са от друг вид – от 1U CubeSat до микроспътници с тегло до 120 кг. Те са създадени от организации, намиращи се в Съединени американски щати, Германия, Япония, Канада и Норвегия. Ще полетят и 2 спътника, създадени от компания “Даурия ” по поръчка на Роскосмос, както и три дребни спътника, създадени от съветски университети – “Искра-МАИ-85 ” на Московския авиационен институт, “Маяк ” на Московския политехнически университет и “Еквадор UTE-ЮГЗУ ” на Югозападния държавен университет в град Курск.

Заедно с “Канопус-В-ИК ”, който е главният потребен товар, общият брой спътници става 73. Ускорителният блок “Фрегат ” ще би трябвало да вмъкне “Канопус ” и дребните спътници в три разнообразни орбити.

Никога до момента не е имало толкоз комплицирана задача в историята на космонавтиката, която е отдадена на изстрелването на дребни спътници.

През декември се възнамеряват още две изстрелвания на ракети “Союз ”, които обаче ще излетят от космодрума Восточний. Това ще бъдат първите интернационалните полети от новия съветски космодрум.

За повече информация: Роскосмос, Главкосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР