Руската журналистка, която миналата година привлече вниманието на света, като

...
Руската журналистка, която миналата година привлече вниманието на света, като
Коментари Харесай

Избягала във Франция руска журналистка: Ориентирах се по звездите, докато бягах

Руската журналистка, която предходната година притегли вниманието на света, като стачкува против войната в Украйна по малкия екран онлайн, разказа своето “необикновено ” бягство във Франция.

Марина Овсянникова, която бе застрашена от 10 години затвор, избяга от Русия през октомври, тъкмо преди да бъде наказана. Бившата редакторка на Първи канал влезе в международните заглавия през март, когато нахлу по време на водещите вечерни вести на “Време ”, държейки афиш с надпис “Не на войната ”.

В бягството ѝ оказа помощ основаната във Франция организация “Репортери без граници ”, като тя употребява седем разнообразни транспортни средства и мина границата измежду нощ през гора.

“Трябваше да се ориентираме по звездите и това беше същинско предизвикателство ”, сподели тя на конференция в централата на RSF в Париж. “Скривахме се от светлините на граничарите и колите, които обикаляха, само че най-после успяхме и стигнахме до границата. ”

44-годишната майка на две деца, която е била под домакински арест и е
трябвало да счупи електронна гривна по време на бягството си
съобщи, че не е желала да напусне Русия.

“Това към момента беше моята страна, даже и военнопрестъпниците да са взели властта, само че те не ми дадоха избор – или затвор, или емиграция ”, сподели тя.

Френският президент Еманюел Макрон предложи на Овсянникова леговище ден след телевизионния ѝ митинг и в този момент тя живее с щерка си сред разнообразни убежища във Франция.

“Разбира се, че се опасявам за живота си. Всеки път, когато беседвам с приятелите си в Русия, те споделят: “Какво предпочиташ – новичок, полоний или автомобилна злополука? ”, сподели тя, като имаше поради другите способи за ликвидиране, за които се твърди, че се употребяват от съветските служби за сигурност.

Овсянникова съобщи, че е имала доста мъчно детство – фамилният ѝ дом в Чечения е бил опустошен по време на предходна война там – и че това я е стимулирало да стачкува против нахлуването в Украйна.

“Бях тъкмо в средата на балона на пропагандата ”, сподели тя. “Търсех метод да пробия този балон. ”

Овсянникова беше подложена на критика от някои среди, че години преди митинга си е подкрепяла държавната агитация. Тя признава, че е била умишлено съизвършител в продължение на години, само че е заравяла главата си в пясъка, “приютявайки се в всекидневието на приятелите и фамилията си ” и е била разтърсена да работи едвам от “огромния потрес ” на войната.

След първичния си митинг по малкия екран тя се реалокира в Германия, само че се връща след три месеца и провежда еднократен митинг наоколо до Кремъл, като държи
афиш с надпис “Путин е палач ”
което довежда до нейния арест.

Ръководителят на RSF, Кристоф Делоар, съобщи, че тя се е свързала с тях малко преди да реши да избяга.

“Това беше едно неизмеримо бягство ”, сподели той. “Нейното бягство кара човек да си спомни за най-известните бягства през Берлинската стена. ”

Овсянникова съобщи, че живее с вярата един ден да види съветските водачи изправени пред арбитражен съд за военни закононарушения в Хага.

“Мисля, че този режим изживява последните си дни, само че не знам какъв брой дълго ще продължи тази война и този режим. Но тя би трябвало да приключи с цялостна победа за Украйна или за Русия няма да има никакво бъдеще ”, приключи Овсянникова.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР