Руската журналистка Фарида Рустамова е успяла да получи писмените предложения,

...
Руската журналистка Фарида Рустамова е успяла да получи писмените предложения,
Коментари Харесай

Постоянен неутралитет: списъкът с предложения на Украйна към Русия |

Руската журналистка Фарида Рустамова е съумяла да получи писмените оферти, които украинските договарящи връчиха на съветските си сътрудници през вчерашния ден в Истанбул. Русия и Украйна не са постигнали единодушие по тези ограничения, само че Москва съобщи, че ще изследва и разиска концепциите. Водещият договарящ от съветска страна, съветникът на Кремъл Владимир Медински, заключи някои от тези оферти пред публицисти във вторник. 

Рустамова има огромна опит като държавен кореспондент в съветската секция на BBC, опозиционното издания " Медуза " и РБК. След въвеждането на " военна цензура " след началото на войната на Русия с Украйна, Рустамова  Faridaily, като на нейната информация се базират дребното останали самостоятелни съветски издания, западни медии и проверяващи публицисти. 

Основното предложение на Киев към Русия е " непрекъснат неутралитет ":

1 Обявяване на Украйна за неутрална страна с интернационалните правни гаранции за използване на статут на необвързана и неядрена страна. Възможни държави-гаранти: Русия, Обединеното кралство, КНР, Съединени американски щати, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел. Други страни също ще могат да се причислят към контракта.

2 Международните гаранции за сигурност на Украйна според контракта няма да се ползват за Крим, Севастопол и елементи от Донбас . Страните ще би трябвало да дефинират границите на тези области или да се спогодят, че всяка страна ги схваща по собствен метод.

3 Украйна няма да се причислява към никакви военни съюзи, няма да разполага задгранични военни бази или контингенти и ще организира интернационалните военни учения единствено със единодушието на държавите-гаранти. От своя страна държавите-гаранти удостоверяват желанието си да улеснят участието на Украйна в Европейския съюз.

4 Държавите-гаранти и Украйна се спогаждат, че при положение на експанзия, въоръжено нахлуване против Украйна или военна интервенция против Украйна, всяка от държавите-гаранти, след незабавна и незабавна консултация сред тях (която ще се организира в границите на не повече от три дни), в осъществяване на правото на самостоятелна или групова самоотбрана, прието от член 51 от Устава на Организацията на обединените народи, ще окаже помощ на Украйна като непрекъснато неутрална страна (в отговор и въз основа на публично искане от Украйна). Това ще стане посредством неотложно използване на самостоятелни или взаимни дейности, които могат да бъдат нужни, в това число затваряне на въздушното пространство над Украйна, даване на нужните оръжия и потребление на въоръжена мощ за възобновяване и следващо поддържане на сигурността на Украйна като непрекъснато неутрална страна.

5 Всяко такова въоръжено нахлуване (всяка военна операция) и всички подхванати вследствие на него ограничения ще бъдат докладвани неотложно на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Тези ограничения ще бъдат прекъснати, откакто Съветът за сигурност предприеме нужните ограничения за възобновяване и опазване на интернационалния мир и сигурност.

6 Механизмът за използване на гаранциите за сигурност за Украйна , след спомагателни съвещания сред Украйна и държавите-гаранти, ще бъде регламентиран в Договора, като се вземе поради отбраната против възможни провокации.

7 Договорът е краткотрайно използван от датата на подписването му от Украйна и всички/повечето държави-гаранти. Договорът влиза в действие, откакто статутът на Украйна като непрекъснато неутрална страна бъде утвърден на общоукраински референдум и бъдат импортирани съответните промени в украинската конституция и утвърдени от парламентите на Украйна и държавите-гаранти.

8 Договорът предлага да се фиксира желанието на страните да решат въпросите, свързани с Крим и Севастопол , посредством двустранни договаряния сред Украйна и Русия в границите на 15 години. Той също по този начин предложи да се фиксира, че Украйна и Русия няма да решат въпросите за Крим и Севастопол по боен път, а ще продължат политическите и дипломатическите старания за разрешаване на въпроса.

9 Страните ще продължат консултациите (с присъединяване на други държави-гаранти), с цел да приготвят и договорят наредбите на Договора за гаранции за сигурността на Украйна, изискванията за преустановяване на огъня, изтеглянето на войските и другите паравоенни формирования, откриването и обезпечаването на безвредното действие на филантропични коридори на непрекъсната основа, както и размяната на телата на починалите и освобождението на военнопленниците и интернираните цивилни жители.

10 Страните считат, че е допустимо президентите на Украйна и Русия да се срещнат, с цел да подпишат контракт и/или да вземат политически решения по останалите нерешени въпроси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР