Руската инвазия в Украйна тази година разбуни световните енергийни пазари

...
Руската инвазия в Украйна тази година разбуни световните енергийни пазари
Коментари Харесай

Колко голямо е значението на Тайван за света?

Руската инвазия в Украйна тази година разбуни международните енергийни пазари и провокира дефицит на храни в някои елементи на света. Смущенията може да се засилят през зимата, като внезапно възходящите разноски за сила се чака да причинят криза в Европа и да отслабят стопанските системи на Съединените щати и доста други народи. Все още е вероятен по-широк и по-опустошителен спор.

Война с присъединяване на Китай обаче, би била доста по-лоша. Неотдавнашното посещаване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван разгневи комунистическото държавно управление на Китай, което изстреля ракети над острова и организира заплашителни военни учения, предопределени да припомнят на света, че Китай възнамерява да анексира Тайван някой ден, без значение дали по кротичък път или със мощ.

Ако това включва въоръжен спор, той евентуално ще аргументи повече вреди на международната стопанска система и международните пазари, в сравнение с всяка военна борба след Втората международна война. За разлика от Русия или Украйна, мощният индустриален бранш на Китай е тясно обвързван с стопанските системи на всички места, в това число Съединените щати и Европа. Моретата към Китай и Тайван са едни от най-натоварените морски пътища в света.
 Тайван, Коста Рика и още от най-хубавите страни за живот и работа на мигранти
Тайван, Коста Рика и още от най-хубавите страни за живот и работа на мигранти

Какви преимущества оферират?

Разрушаването на цялата тази търговия по време на война би било опустошително. Преди нахлуването на Русия в Украйна, да вземем за пример, търговията на Съединени американски щати с Русия беше 36 милиарда $ годишно. Търговията с Украйна беше 4 милиарда $ годишно, за общо 40 милиарда $ директна търговия, застрашена от войната.

Търговията на Съединени американски щати с Китай е 656 милиарда $ годишно, в това число импорт на потребителски артикули във всеки американски дом и съставни елементи в доста артикули, съединени в Съединените щати. Търговията на Съединени американски щати с Тайван е 114 милиарда $ и това включва някои от най-модерните полупроводници в света.

Взети дружно, търговията на Съединени американски щати с Китай и Тайван е 10 пъти търговията на Съединени американски щати сред Русия и Украйна и включва артикули, които са доста по-важни за стопанската система на Съединени американски щати. Същите взаимозависимости съществуват сред Китай, Тайван и множеството от развитите стопански системи в света.

В случай на война, " икономическите последствия биха били пагубни ", настояват Хал Брандс и Майкъл Бекли в новата книга " Опасна зона: Предстоящият спор с Китай ". Те прибавят, " Глобална меланхолия би била съвсем обезпечена. "

Тайван се отдели от Китай през 1949 година, в края на гражданската война в Китай, и в този момент действа като самостоятелна народна власт. Китай обаче счита Тайван за ренегатска република, а президентът Си Дзинпин упорства, че " обединяването " с Тайван е неизбежно. Тъй като Тайван не е заинтригуван, Китай ще би трябвало да принуди обединяването.
 Пекин санкции веригата магазини 7-Eleven за това, че са нарекли Тайван страна
Пекин санкции веригата магазини 7-Eleven за това, че са нарекли Тайван страна

Глобата на компанията в размер на 7 842 $

Голям удар върху просперитета на Съединени американски щати

Съединените щати имат съзнателно неразбираема политика по отношение на Тайван, целяща да намекне, че американската войска ще помогне за отбраната на Тайван, в случай че Китай нападне, без да споделя това намерено. Президентът Байдън обясни тази политика през май, когато сподели, че да, Съединените щати ще защитят Тайван, в случай че Китай нахлуе. Въпреки че това би бил най-хубавият късмет на Тайван да оцелее като самостоятелна народна власт, това може да е и най-лошият сюжет за икономическата злополука, която би провокирала една война за Тайван.

Изследователската организация Rand пресмята, че война с присъединяване на Китай и Съединените щати би отрязала 5% от американската стопанска система от 23 трилиона $. Това би бил най-големият удар върху американския разцвет след Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век. През 2009 година, на фона на Голямата криза, брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати спадна единствено с 2,6%. Фондовият показател S&P 500 доближи дъното през 2009 година с 55% под предходния си връх, което може да е единствено чувство за загубите, които вложителите могат да чакат от войната сред Съединени американски щати и Китай.
 Сушата в Тайван заплашва световното произвеждане на чипове с цялостен срив
Сушата в Тайван заплашва световното произвеждане на чипове с цялостен срив

Ето какво значи това за автомобилната индустрия

Китайската стопанска система от 17 трилиона $ ще пострада доста повече, като нейният Брутният вътрешен продукт ще се срине с цели 25%, съгласно Ранд. Както при стопанската система на Русия след нахлуването в Украйна, вредите евентуално ще дойдат от няколко направления: стопански наказания, наложени от Съединените щати и други съюзнически народи, офанзиви против китайска инфраструктура от Тайван, цената на поддържането на скъпа и може би продължителна война и отделянето на Китай от доста интернационалните системи.

Сравнително дребната стопанска система на Тайван от 670 милиарда $ евентуално ще пострада най-вече, защото нацията се бори за самото си оцеляване. Украйна, в сходна екзистенциална борба сега, може да претърпи опустошителния спад на производството от 45% тази година, до момента в който се бори да прогони нахлуващите съветски сили.

Колко значим е Тайван за света?

Последните военни учения на Китай, обкръжаващи Тайван, имат ясни последствия за международната стопанска система след неотдавнашното посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе.

" Тайван има доста по-голямо значение за международната стопанска система, в сравнение с неговият 1% дял от международния Брутният вътрешен продукт би посочил ", написа в записка Гарет Ледър, старши икономист в екипа за нововъзникваща Азия в Capital Economics.Военните учения включваха тренировки с бойни стрелби и изстрелвания на ракети, ограничавайки достъпа до кораби и самолети в региона. Данните, събрани от Bloomberg, демонстрират, че повече от 40 кораба са плавали към сондажните зони на юг от основното пристанище на Тайван. " По-нататъшна ескалация на напрежението сред двете страни на пролива, което отрязва износа на Тайван от останалия свят, би довело до възобновяване на дефицита в автомобилния и електронния бранш и би оказало спомагателен прогресивен напън върху инфлацията ", написа Ледър.Той означи, че Тайван е най-големият производител в света на процесорни чипове, " които са все по-всеместни в новите артикули ", като има два пъти по-голям пазарен дял от идващия максимален производител. Ледър добави, че 92% от най-модерните полупроводници са създадени от TSMC в Тайван, което прави превъзходството му във високия клас още по-голяма.
 Северна Корея изкусно употребява Деня на труда
Северна Корея изкусно употребява Деня на труда

Държавните медии значително употребяват празника на служащите като още една опция да възхвалят династията Ким

Така че, в случай че доставките на тайвански полупроводници бъдат прекратени за нескончаем интервал от време, производителите на електроника и коли ще се затруднят да намерят различни снабдители.Автономията на Тайван се трансформира в основен геополитически интерес за Съединени американски щати заради господството на острова на международния пазар на микрочипове. Полупроводниците, които участват във всичко - от смарт телефони до коли, се трансфораха в неразделна част от нашето всекидневие.В отчет от 2021 година на администрацията на Байдън беше обяснено, че " Съединените щати са мощно подвластни от една единствена компания - TSMC - за производството на нейните водещи чипове ". Също по този начин в отчета " неналичието на локални индустриални мощности също излага на риск способността за обезпечаване на сегашна и бъдеща национална сигурност и сериозни инфраструктурни потребности ".Докато Вашингтон и Пекин са в яростна конкуренция да станат международен водач във високотехнологичните промишлености, Конгресът на Съединени американски щати одобри Закона за чиповете и науката предходната седмица, предоставяйки 52 милиарда $ дотации за бранша на полупроводниците в Америка.Това ще поддържа нашата родна промишленост за чипове, като към 39 милиарда $ ще бъдат отпуснати за построяването на нови фабрики за произвеждане на чипове на територията на Съединени американски щати. Междувременно всяко в допълнение усложнение би направило световното произвеждане на артикули изключително уязвимо.Ако индустриалните мощности бъдат развалени, залозите са извънредно високи, защото са нужни две до три години, с цел да се построи цех за полупроводници от нулата, съгласно Ледър. Последствията биха били " извънредно скъпи " замяната на изгубения индустриален потенциал и не би било " допустимо да се възстановят най-модерните уреди на TSMC без неговия личен състав и интелектуална благосъстоятелност ". Предвид размера на електронната промишленост в елементи от Азия и автомобилната промишленост в елементи от Европа, тези стопански системи са изключително уязвими.
 Северна Корея се трансформира в най-новата нуклеарна мощ. Какъв ще бъде методът на Съединени американски щати?
Северна Корея се трансформира в най-новата нуклеарна мощ. Какъв ще бъде методът на Съединени американски щати?

Докато Русия се приготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският водач Ким Чен Ун наподобява видя опция

Друго предизвикателство би бил дефицитът на електроника, което от своя страна би довело до повишение на цените, добавяйки по-голям напън към международната инфлация. Ледър предизвестява, че в случай че доставките на тайвански полупроводници бъдат прекратени за нескончаем интервал, производителите на електроника и коли ще се затруднят да намерят различни снабдители. Това би предиздвикало доста компании да спрат производството. " Докато самите електронни артикули съставляват относително дребен дял от CPI кошниците, необятно публикуваният дефицит на чипове би засегнал производството на по-широка гама потребителски артикули и даже цифрови услуги ", изясни Ледър. " Следователно огромна ескалация над Тайван би представлявала още един потрес в предлагането, поддържайки инфлацията висока още по-дълго. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР