Руската хакерска групировка Килнет“ атакува сайтовете на разузнаванията на България

...
Руската хакерска групировка Килнет“ атакува сайтовете на разузнаванията на България
Коментари Харесай

След хакерската атака от Русия: Каква е била целта на „Килнет“?


Руската хакерска формация „ Килнет “ нападна уеб страниците на разузнаванията на България и на още четири европейски страни. Това е станало през вчерашния ден, а за офанзивата потвърдиха за bTV и от служебното държавно управление. Проверките удостоверяват, че няма теч на държавни и натовски секрети.

Атаката е траяла не повече от 15-20 минути. Отговорните лица за киберзащитата на службите ни и специалистите от частния бранш, с които разговарях през днешния ден са безапелационни, че от тази офанзива няма никакви неприятни последствия за националната ни сигурност. Няма пробив и в масивите на разузнаванията на другите четири страни.

Снимка: bTV


С офанзивата към уеб страницата на разследващата ни организация съветските хакери от „ Килнет “ желаят да привлекат публично внимание, а задачата им е агитация, сподели bTV националният координатор по киберсигурност.

„ – или разпределена офанзива за отвод от услуги – т.е. запълване на информационни канал, тъй че уеб сайтът да бъде недосегаем. Няма заплаха от приключване на информация и от манипулиране на информация. Този вид офанзива е за агитация “, сподели Петър Кирков, народен координатор по киберсигурност.

Хакерите са претрупали уеб страницата със поръчки за влизане в страницата на Държавна организация „ Разузнаване “, само че това е удар по въздуха, съобщи вътрешният министър пред националното радио.

Снимка: bTV


В деня на съветското военно разузнаване от „ Килнет “ нападнаха уеб страниците на разследващите организации и в Румъния, Полша, Естония и Молдова.

„, знаем на какво са способни. Те не са най-опасният ни съперник в киберпространството. Ransomeware and fishing имат напълно действителни финансови вреди, които носят на жителите “, изясни Кирков.

Такива професионални банди от хакери съумяват с малко средства да показват мощ, споделят специалисти.

„ Това е кибер закононарушение, което има политическа обосновка и сигурно демонстрира отношението на съветската администрация към българската “, счита Ясен Танев - специалист по киберсигурност.

Подобни кибер закононарушения са евтини и не костват повече от 50-100 евро. Зад сходна офанзива може да се крие освен това.

„ Паралелно са текли интервенции по сканиране на портове на интернет адреси в българското пространство, което значи, че някой опипва непрекъснато къде имаме слаби места, с цел да може по-късно да ги пробие, да ги хакне, да открадне данни “, споделя още Ясен Танев.

„ Напълно допустимо е да се отвлича вниманието, с цел да може да бъде осъществена същинска офанзива на друго място “, съобщи Кирков.

Киберспециалисти сигнализират, че България е мощно инфектирана среда, която основава хакерски офанзиви, в сравнение с да бъде жертва. И припомнят, че
страната би трябвало да влага в наблюдаване на зловредния трафик и в отбрани, които да стопират хакерите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР