Руската федерация обяви за персона нон грата подполковник Митко Борисов,

...
Руската федерация обяви за персона нон грата подполковник Митко Борисов,
Коментари Харесай

Русия изгони помощник военния аташе от българското посолство в Москва

Руската федерация разгласи за личност нон грата подполковник Митко Борисов, асистент боен аташе към българската дипломатическа задача в Москва, заяви съветското външно министерство.

Министерство на външните работи в София удостовери, че българският дипломат в Москва Атанас Кръстин е бил поканен в понеделник в съветското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му е връчена нота, с която български посланик от посолството е разгласен за личност нон грата и би трябвало да напусне страната до 72 часа.

Мярката е реципрочна по отношение на дейностите на българската страна, която на 18 декември разгласи съветски посланик, упълномощен в София, за личност нон грата за дейности, несъвместими с неговия статут, представляващи закононарушение по Наказателния кодекс.

Тогава ДАНС залови, а спецпрокуратурата образува дело за шпионаж. Разузнавачът се оказа военният аташе, който се е интересувал от провежданите на българска територия военни учения. " В интервала от 2017 година до сегашния миг следващ жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна загадка, да бъде предадена на съветското военно разузнаване в Москва ", се споделяше тогава в известие на прокуратурата.

От българското външно министерство прецизираха, че Митко Борисов ще съблюдава дадения му период за овакантяване на Русия, който тече от 28 декември в 14 ч. московско време (13 ч. българско време).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР