Руската армия зае изгодни позиции в района на Северск в

...
Руската армия зае изгодни позиции в района на Северск в
Коментари Харесай

Украйна губи третия стълб на отбраната в Донбас

Руската войска зае преференциални позиции в региона на Северск в ДНР, който става все по-голям. Според някои отчети в близко бъдеще този град ще бъде в епицентъра на военните дейности. Защо му е отредена ролята на „ третия дирек “ на защитата на ВСУ и по какъв начин могат да се развият по-нататъшните събития, в случай че съветските въоръжени сили съумеят?

В понеделник пенсионираният подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко съобщи, че елементи на въоръжените сили са заели преференциални линии и позиции покрай град Северск в ДНР. Той означи, че позицията на ВСУ в региона на Северск се е влошила доста през миналия уикенд.

В същото време съветските военни, с помощта на своите позиции, могат да управляват нови територии, повишавайки успеваемостта на ударите против ВСУ. Подполковникът добави, че украинското командване е насила да усили доставките както на жива мощ, по този начин и на въоръжение в това направление.

Освен това Марочко заяви, че украински военнослужещи дезертират покрай град Кременная в ЛНР, където сега съветските сили са в нахлуване. Нашите военни, съгласно него, означават ниско равнище на морално-психологическо положение в редиците на ВСУ в Кременското направление.

Подполковникът посочи още, че част от военнослужещите не оказват основна опозиция и напущат позициите си. Националистическите елементи, разгърнати от ВСУ за въздържане на личните си войски, не могат да изпълнят задачата, добави той.

Северск става все по-голям. Това е подбудено от географското състояние на града, който дружно със Соледар и Артьомовск съставлява „ трите стълба ” на отбранителната линия на съперника в Донбас.

Съдбата на Соледар е известна: макар че врагът се опитваше да твърди противоположното, в последна сметка украинската страна призна загубата на града. Боевете за Артьомовск не престават. Там ВСУ търпят толкоз колосални загуби, че западната преса към този момент се умори да написа за това. Сега е време за освобождението на Северск.

„ Северск е относително дребен град, който заема преобладаваща позиция във връзка с ландшафта. Той е от стратегическо значение. Факт е, че в този момент се водят дейни боеве по отбранителната линия на ВСУ Северск–Соледар–Артьомовск. Соледар към този момент е продънен, ориста на Артьомовск би трябвало да бъде решена скоро, Северск ще бъде идващият на опашката “, сподели Родион Мирошник, някогашен дипломат на ЛНР в Русия.

„ Самото населено място е под украински надзор съвсем половин година. Това води до непрекъснат обстрел на Лисичанск, Северодонецк, Кременная и Рубежно. Не е допустимо тези градове да бъдат възобновени. Съдбата на цялата агломерация зависи от това кой управлява Северск “, изясни събеседникът.

„ Фактът, че сме заели преференциални линии, ни разрешава да преглеждаме протичащото се като подготовка за евентуално нахлуване. Имаме нужните сили. И идващият по пътя би трябвало да бъде Красни Лиман “, добави някогашният посланик. „ Едва след завладяването на тези градове ще може да се каже, че отбранителната линия Северск–Соледар–Артьомовск е премината. Тогава ще бъде допустимо да се принудят ВСУ да се отдръпват към идната линия на защита, която, както наподобява, ще се състои в региона на Славянск, Краматорск и Дружковка “, твърди той.

„ Наблюдаваме също, че ВСУ започнаха да дезертират в региона на Кременная. На първо място, това се дължи на съществени загуби от тяхна страна. Освен това мотивацията на войските там е на процедура нулева. Всички схващат, че имаме преимущество, а те просто са изпратени на заколение. И с цел да избави живота си, врагът просто дезертира “, приключи Мирошник.

Като цяло в този момент щурмовите формирования се движат на север в посока Раздоловка, Закатное, по автомагистралата Соледар-Северск. Това стана допустимо, откакто съветските войски превзеха Соледар и близките села, в частност Сакко и Ванцети, Николаевка, уточни Борис Рожин, специалист от Центъра за военно-политическа публицистика.

„ Ако напреднете в тази посока, можете да изтеглите артилерия и да започнете да покривате пътя Красни Лиман-Северск, по който се доставя цялата Северска формация на съперника. В този случай в оперативно обграждане попадат освен Северск, само че и Веселое, Спорное, Верхнекаменское, селища, за които се водеха боеве месеци наред “, изясни той.

„ Проблемът за врага е, че в случай че нашите войски блокират пътя им, тогава задържането на тези села е безсмислено. Между другото, това беше повода ВСУ да изоставят позициите си в Белогоровка край Лисичанск “, сподели Рожин.

Освен това съветските войски настъпват към пътя за Красни Лиман от север. „ Нашите войски към момента напредват по северния бряг на Северски Донец в гориста околност край Днепър. По този метод, от една страна, има опция нашите войски да настъпят и да стартират да обстрелват ВСУ от юг, въпреки това, те ще настъпят в гората, последователно ще изтеглят артилерия и ще стартират да обработват пътя от север “, прибавя военният специалист.

Събеседникът назова обстановката заплашителна за ВСУ. „ Ако врагът почувства, че няма да може да достави цялата Северска формация, тогава той ще бъде изправен пред противен избор: или да рискува опасността от казан, или да изтегли войските си, с цел да ги резервира за идващите борби при Часов Яр “, разкрива Рожин.

Той съобщи, че " обстановката за съперника се утежнява ". В същото време, съгласно събеседника, ВСУ може да нямат задоволително сили, с цел да обезпечат задържането на този перваз, защото „ доста запаси се стягат за боевете за Артьомовск “.

„ Северск-Соледар-Артьомовск - това беше първата и съществена отбранителна линия на ВСУ. Сега тази линия е пробита и нашите войски получават опция да употребяват този пробив, да навлязат както във фланговете на Северската формация, по този начин и във фланговете на Артьомовската формация. Това основава по едно и също време две оперативни рецесии за ВСУ “, акцентира Рожин.

Според военния специалист сегашната обстановка е сходна на тази, когато съветските войски освободиха Попасная. „ Тогава се появи феноменът „ цветето от Попасная “- нашите настъпващи сили започнаха да се разпръскват в разнообразни направления и това сътвори цялостен куп проблеми за врага. Оперативната конюнктура към Соледар се трансформира в подобен проблем за украинското командване “, изясни събеседникът.

Ситуацията в тази посока, съгласно прогнозите на Рожин, може да се развие по следния метод: „ ВСУ ще изгубят Артемовск, Северск скоро ще бъде изгубен, а може би и Дзержинск край Горловка “.

Експертът означи, че нова линия на защита на съперника най-вероятно ще бъде образувана в региона на Славянск, Константиновка, Краматорск и Дружковка. „ Но главната точка, която ВСУ ще се опитат да запазят, ще бъде Часов Яр. Това се дължи на обстоятелството, че Артьомовск се намира в равнина, а релефът се издига към Донбас. Те ще разчитат на обстоятелството, че употребявайки промишлени здания и ландшафта на региона, ще могат да устоят известно време “, изясни той.

Що се отнася до Красни лиман, специалистът счита, че това населено място ще бъде в епицентъра на боевете в средносрочен проект. „ На североизток от Красни лиман отиваме към Ямпол. Ако натискът там се усили, тогава е напълно реалистично в средносрочен проект да се освободят Терни и Торское, които покриват Красни Лиман “, означи анализаторът.

„ Виждаме също, че нашите войски са задействани покрай Купянск. Напълно допустимо е в близко бъдеще да върнем част от изгубените територии в Харковска област и в северозападен Донбас “, позволява Рожин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР