Руската армия ще започна разполагане на първите пускови установки с

...
Руската армия ще започна разполагане на първите пускови установки с
Коментари Харесай

Путин обеща повишено внимание към ядрения арсенал на Русия с нови ракети и подводници

Руската войска ще стартира разполагане на първите пускови установки с новите нуклеарни ракети " Сармат " и доставки на хиперзвукови ракети " Кинжал " и " Циркон ", както и на атомни подводници. Това разгласи съветският президент Владимир Путин по време на речта си във връзка Деня на бранителя на отечеството - 22 февруари.

" Повишено внимание, както и преди, ще бъде отделено на укрепването на нуклеарната триад ", сподели той във видеообръщение, оповестено на уеб страницата на Кремъл.

Само ден по-рано излезе информация, че Русия е направила да тества новата междуконтинентална балистична ракета " Сармат " преди годишнината от нахлуването в Украйна - на 24 февруари. Изстрелването се е провело по време на на президента на Съединените щати Джо Байдън в Киев.

Русия ще продължи серийното произвеждане на хиперзвукови комплекси с въздушно базиране " Кинжал " и ще стартира всеобщи доставки на хиперзвукови ракети с морско базиране " Циркон " за въоръжените сили, сподели още Путин. През идващите няколко години към съветските военноморски сили ще се причислят и три атомни подводници от плана " Борей-А " .

Според съветския президент военните би трябвало да получат " нови ударни системи, разследваща и информационна техника, безпилотни самолети и артилерийски системи ".

Преди два дни, по време на годишната си тирада към нацията, Путин сподели, че Министерството на защитата и " Росатом " би трябвало да обезпечат подготвеност за изпитване на нуклеарно оръжие, в случай че Съединени американски щати подхващат същото.

Освен това той заяви, че Москва ще в Договора за редуциране на стратегическите въоръжения ( Нов СТАРТ ), който контролира броя на нуклеарните бойни глави и балистичните ракети, с които разполагат Съединени американски щати и Русия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен назова това решение на Москва " почтено за жалост и безконтролно ". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че решението " унищожава цялата архитектура за надзор на въоръженията ".

Договорът планува Русия и Съединени американски щати да понижат броя на разположените нуклеарни бойни глави до 1550 , на междуконтиненталните балистични ракети, на балистичните ракети, изстрелвани от подводници, и на тежките бомбардировачи до 700.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР