Русия заплашва да затвори посолството си у нас, ако не

...
Русия заплашва да затвори посолството си у нас, ако не
Коментари Харесай

Ултиматум от Русия: Закрива посолството у нас, ако остане експулсирането на дипломати


Русия заплашва да затвори посолството си у нас, в случай че не бъде анулирано решението за изпъждане от страната на 70 чиновници в задачата на Москва. Протестна нота с подобен ултиматум е импортирана във външно министерство от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Срокът, който е посочен в нотата е 12 ч. на 1 юли.

България и Руската федерация нямат съглашение за броя на дипломатическите чиновници, които да работят в двете страни, научи bTV от високопоставени дипломатически източници.

Вследствие руснаците сами са взели решение да усилят своите хора в задачата в София.

Принципът на взаимност, който беше един от причините за оповестяването на “персона нон грата” на 70 чиновници на съветската задача у нас ще редуцира трайно състава на задачата. Това съмнение направи проф. Николай Радулов в предаването “Тази заран “.

“Mеждународната конюнктура и това, което им показахме, сочи това, че те ще са толкоз, колкото са нашите дипломати в Русия, няма да се върнат “, съобщи той.

Според експерти по интернационалните връзки решението да се понижи наличието в страната на дипломати, за които авансово е известно, че са свързани със спецслужбите на Руската федерация, идва в миг, когато Организацията на северноатлантическия контракт разгласи Русия за опасност номер 1.

„ Очевидно е, когато през вчерашния ден НАТО одобри промени в тактиката си и разгласи, че съществена опасност за сигурността е Русия, ние да неглижираме че имаме голяма група от хора, които биха могли да основат съществени проблеми във вътрешната сигурност на страната “, съобщи още проф. Радулов.

Виенската спогодба изисква приемащата страна да даде акредитация единствено за позициите на посланика, военното аташе и генералния консул. Това значи, че България би трябвало да утвърди техните кандидатури преди да стартират да работят на наша територия.

Броят на останалия дипломатически и административно-технически личен състав се възнамерява и дефинира от Русия, която е изпращащата страна. Този брой е обект на взаимност, само че и въпрос на бюджет, обясниха за bTV високопоставени дипломати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР