Русия ще предостави безплатно на африкански държави десетки хиляди тонове

...
Русия ще предостави безплатно на африкански държави десетки хиляди тонове
Коментари Харесай

Русия дава на африкански страни безплатно зърно

Русия ще даде гратис на африкански страни десетки хиляди тонове зърно в границите на няколко месеца, макар западните наказания, които затрудняват Москва да изнася зърно и торове. Това разгласи през днешния ден президентът Владимир Путин на откриването на срещата на върха “Русия-Африка ” в Санкт Петербург.

Путин уточни, че Русия чака рекордна зърнена годишна продукция тази година и е подготвена да размени износа на украинска продукция за Африка, както на комерсиална основа, по този начин и на база помощ.

“Ще бъдем подготвени да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 хиляди тона гратис зърно през идващите 3-4 месеца ”, разгласи Путин, а участниците във форума посрещнаха думите му с овации.

“Освен това ще осигурим безвъзмездна доставка на тези артикули до потребителите ”, добави съветският президент.

Той разяснява и рецензиите на Запада за решението на Русия да се откаже от договорката за експорт на зърно през украински черноморски пристанища, която позволяваше на Киев да изнася продукцията си. Путин за следващ път уточни, че Москва е напуснала договорката, тъй като нито едно от дадените є обещания за улеснение на личния є експорт на зърно и торове не е било спазено.

Путин също така акцентира, че над 70% от украинското зърно, изнесено с помощта на към този момент изтеклата договорка, е отишло в страни с високи приходи или приходи над междинните, в това число в Европейски Съюз, и че небогати страни като Судан са били “изиграни ” и са получили по-малко от 3% от пратките. Същевременно западните наказания, наложени на Москва поради войната в Украйна, са попречили на Русия да доставя безвъзмездни торове на бедните страни.

“Получава се парадоксална картина. От една страна, западните страни попречват доставките на нашето зърно и торове (чрез санкции), а от друга, лицемерно ни упрекват за сегашната спешна обстановка на международния хранителен пазар ”, акцентира Путин.

Президентът заяви, че в най-скоро време Русия счита да сътвори съветска индустриална зона в региона на Суецкия канал в Египет, като още тази година там би трябвало да стартира създаване на първите индустриални мощности, а по-късно от тази зона ще се изнасят артикули за цяла Африка.

На форума “Русия-Африка ” са показани 49 от 54-те страни на континента, в това число 17 от техните държавни глави и четири от държавни ръководители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР