Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно

...
Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно
Коментари Харесай

Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Русия ще разиска резултатите от консултациите в Джеда за спокойно споразумяване на спора в Украйна с сътрудниците си от БРИКС, които вземат участие в срещата, съобщи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, представен от ТАСС.

 

Той уточни, че присъединяване във форума на страни членки на БРИКС може да бъде потребно " за внасянето на здрав разсъдък в западните настойници на Киев ", съобщи Българска телеграфна агенция.

 

" Досегашният рисков курс към ескалация, воден от Вашингтон и Лондон… е лишен от проблясъци на здрав разум… Играта на американците с огъня е рискова ", предизвести Рябков.

 

" Важното е, че разполагаме с всички военни и военно-технически благоприятни условия да се оправим с тази обстановка без да застрашаваме ползите си в региона на сигурността ", акцентира той.

 

Руският посланик сподели, че Москва от време на време обменя оценки с Вашингтон по тематиката за контрола на въоръженията, само че че няма развиване в тази област.

 

" Именно Съединени американски щати прекъснаха устойчивия и последователен разговор по въпросите за стратегическата непоклатимост и минаха към празни и изцяло откъснати от действителността апели за обновяване на използването на Договора за редуциране и ограничение на стратегическите нападателни оръжия ", разяснява Рябков.

 

Руският заместник-външен министър добави, че напъните на Запада да активизира Глобалния Юг в поддръжка на формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски са " обречени на неуспех ".

 

Днес е втория ден от консултациите за спокойно споразумяване на спора в Украйна, които се водят в Джеда. В срещата вземат участие представители на повече от 30 страни, измежду които Бразилия, Англия, Индия, Китай, Съединени американски щати, Турция, Южна Африка и страните от Европейски Съюз. Русия не получи покана, отбелязва ТАСС.

 

Делегатите взеха решение да основат работни групи, които да обсъдят точките от препоръчаната от Зеленски формула за мир.

 

Според италианския в. " Кориере каузи сера " редица участници в срещата считат, че " зачитането на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, както и върховенството на Устава на Организация на обединените нации, би трябвало да бъдат в основата на всяко спокойно съглашение ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР