Русия се съгласи да възобнови участието си в сделката, позволяваща

...
Русия се съгласи да възобнови участието си в сделката, позволяваща
Коментари Харесай

Неочакван обрат! Русия пак се присъедини към сделката за зър...

Русия се съгласи да възобнови присъединяване си в договорката, позволяваща безвреден експорт на украински селскостопански култури. Кремъл ненадейно обърна курса, откакто Турция и Организация на обединените нации продължиха с доставките макар възраженията на Москва. 

 

Министерството на защитата на Русия съобщи през днешния ден, че възобновява присъединяване си в договорката, защото е получило „ писмени гаранции “ от Украйна, че коридорът за безвредно прекосяване няма да бъде употребен за военни цели. Украйна от дълго време сподели, че няма да го употребява за сходни интервенции.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган беше първият, който разгласи противоположния завой на Москва, последвал телефонния му диалог с съветския му сътрудник Владимир Путин във вторник.

Министърът на защитата Сергей Шойгу е уведомил през днешния ден турския министър на защитата Хулуси Акар, че договорката за филантропичен зърнен кулоар ще „ продължи по същия метод, както преди “.

 

Ердоган акцентира, че доставките ще бъдат с приоритет за извънредно нуждаещи се африкански страни, в това число Сомалия, Джибути и Судан.

 

Русия се отдръпна от договорката за зърно през уикенда, базирайки се на изказвания за нахлуване с украински дрон против черноморския ѝ флот.

 

Цените на пшеницата, соята, царевицата и други артикули паднаха внезапно на международните пазари след известието.

 

Договореността за зърното би трябвало да бъде публично възобновена на 19 ноември. Европейски посланик, осведомен за договарянията по договорката, сигнализира пред Ройтерс, че Путин евентуално ще употребява възможното удължение като метод да завоюва въздействие и да господства на срещата на върха на Г-20 идващия месец в Индонезия.

 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по-рано през днешния ден напомни, че Русия е загрижена и за своя експорт на торове и зърно.

 

Близо 10 милиона тона зърнени храни и други хранителни артикули са били изпратени от Украйна след сключването на договорката, съгласно Организация на обединените нации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР