Русия се опитва да вербува граждани на Казахстан за войната

...
Русия се опитва да вербува граждани на Казахстан за войната
Коментари Харесай

Кремъл в безизходица - купуват вече и казахстанци за войната в Украйна

Русия се пробва да вербува жители на Казахстан за войната против Украйна. В интернет започнаха да се появяват разгласи. На военните се дават обещание незабавни да им бъдат платени повече от 5000 $, с цел да се причислят към съветската войска, както и месечна заплата от над 2000 $ и спомагателни бонуси, написа УНИАН.

Според Ройтерс повече от 3 милиона етнически руснаци в този момент живеят в Казахстан. В рекламата се демонстрират знамената на Русия и Казахстан и лозунга " един до друг ".

Рекламата води до уебсайт, който предлага искащите да се причислят към съветската войска от района Сахалин в съветския Далечен изток. Собственик на уеб страницата е Агенцията за развиване на човешкия капитал на района Сахалин - организация, основана от локалното държавно управление.

Според законодателството на Казахстан присъединяване на негови поданици във военни спорове в чужбина против възнаграждение е нелегално.

Според организацията някои хора от някогашните руски републики в Централна Азия към този момент са се включили или към съветската войска, или към съветски частни групировки като „ Вагнер “. Тогава обаче набирането на доброволци нормално е ставало на територията на Русия, където работят милиони узбеки, таджики и киргизи.

През май мъж в Киргизстан беше наказан на 10 години затвор за присъединение към съветските марионетни сили в региона на Луганск в Украйна, напомня УНИАН. Руското външно министерство е декларирало тази седмица, че обмисля даването на съветско поданство на мъжа, с цел да може Москва да окаже напън върху Бишкек да освободи арестувания и да го върне в Русия.

Превод: Faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР