Русия се опитва да се откачи от тактическото партньорство с

...
Русия се опитва да се откачи от тактическото партньорство с
Коментари Харесай

Русия се опитва да се откачи от тактическото партньорство с Турция в Сирия

Русия се пробва да се откачи от тактическото партньорство с Турция в Сирия, балансирайки съдействието си със страните от Персийския залив. Това се показва в изследване на изданието Al-Monitor, което се концентрира върху честотата на контактите сред Москва и редица арабски столици през последните години. Причината би могла да бъде неразрешимите несъгласия сред Руската федерация и Турция в сирийската провинция Идлиб, контролът над която се споделя от бойците на турската съпротива и терористичните детайли, написа в своя публикация съветският вестник „ Независимая газета “, предоставена от организация Фокус без редакторска интервенция. 
Анализатори на Al-Monitor споделят, че точно съветската дипломация оказва помощ за възобновяване на връзките сред сирийските управляващи и арабските страни. През февруари, когато дипломатическата невъзможност беше повече от явна в руско-турските контакти по Идлиб, шефът на Руската работа за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин направи две забавни визити - в Оман и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Както публично осведоми Службата за външно разузнаване, по време на тези договаряния " бяха разисквани вероятностите за съдействие в битката с интернационалния тероризъм, нови провокации и закани за националните ползи ". Изследователите допускат, че централната тематика на диалозите на Наришкин е била точно Сирия.
Пресцентърът на СВР се затрудни да отговори на уточняващия въпрос на НГ, на коя страна от района на Близкия изток беше подчертана по време на визитите на шефа на разузнаването в Оман и ОАЕ. Това евентуално демонстрира единствено косвени признаци. Например контактите, които последваха пътуванията на Наришкин сред сирийските представители и Емирствата.
Беше обявено, че чиновниците на дипломатическата задача на ОАЕ в Дамаск и шефът на селските региони на сирийската столица Алаа Ибрахим организираха среща, на дневен ред на която бяха вероятни вложения за възобновяване на сирийската инфраструктура. Емирствата върнаха дипломати в сирийската столица преди време, само че до през днешния ден беше мъчно да се реши твърдостта на желанието им да вземат участие във " възобновяване " на Сирия. По-открито в това отношение стои Йордания, която показа самодейност за възобновление на гражданската инфраструктура в южните региони на Сирийската арабска република. В края на февруари съветският външен министър Сергей Лавров на среща със своя йордански сътрудник Айман Сафади похвали тази концепция.
Арабските монархии, като се изключи Катар, са един от главните геополитически противници на Турция и затова всяко усилване на контактите сред Руската федерация и тези центрове на мощ, изключително по време на разногласия към провинция Идлиб, ще провокира подозрения, че Москва търси военно-политическа противотежест на своя тактически съдружник - Анкара. Тази версия отчасти е доказана в арабската преса. Al Akhbar, базирайки се на свои източници заяви, че ОАЕ предлага да помогне на Сирия както на капиталово равнище, по този начин и на равнище транспортна логистика. Отделно Емирствата оферират да лобираt за изключения в американския санкционен режим. Всичко това e, с цел да се блокира турското въздействие в Сирия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР