Русия се обезкървява от емиграция и ниска раждаемост. В страната

...
Русия се обезкървява от емиграция и ниска раждаемост. В страната
Коментари Харесай

Русия се обезкървява от емиграция и ниска раждаемост

Русия се обезкървява от емиграция и ниска раждаемост. В страната бе записано рекордно понижаване на популацията - най-голямото за последните 11 години. Мощен удар нанася и внезапният спад в раждаемостта през 90-те години на предишния век, а едно от желанията на доста от руснаците още повече утежнява обстановката, пише Die Welt.
За първите 9 месеца на 2019 година броят на умрелите надвишава този на родените с 259 600 души. Според формалните управляващи основна причина  за това е не възходящата смъртност, а спадът в раждаемостт в 80 от 85 района в Русия. Причините са елементарно обясними.
В началото на третото десетилетие на ръководството на Владимир Путин ниската раждаемост от 90-те години се усеща доста мощно. Тогава раждаемостта падна от 2,2 деца на една жена през 1987 до 1,7 през 1999 година, като в това време смъртността нарастваше.  Путин разпозна казуса и инициира поддръжка за майките и фамилиите - от директна парична помощ до облекчение при ипотечни заеми. До 2014 година се наблюдаваше повишаване на раждаемостта.
По думите на министъра на труда и обществената политика към 2035 година броят на дамите в детеродна възраст ще намалее с още 28%. При това спадът на раждаемостта е единствено една от аргументите за комплицираната демографска обстановка. Друга причина е емиграцията. В политиката това се премълчава, само че измежду популацията нараства предпочитание да се напусне страната.
Според анкета на " Левада-Център ", желанието на руснаците да изоставен страната е достигнало рекордно равнище. Според социолозите три са главните аргументи за това. Първо, връзките със Запада, второ - политическият и икономическият застой в страната и жестокото отношение към протестиращите от лятото на 2019 година. Желанието за емиграция наподобява още по-драматично по отношение на това, че човешкият капитал в страната е основен фактор за повишението на благосъстоянието 1,8 пъти от 2000 до 2017 година. Ако се усили броят на хората, напускащи страната обстановката ще се утежни още повече.  А зад граница щастието си търсят все по-квалифицирани фрагменти. 
Единствената вяра за Русия е, че за множеството респонденти емиграцията е единствено фантазия - съществено на тази опция гледат едвам 7% от интервюираните. Все отново прогнозата не е утешителни - дружно с намаляващата раждаемост, по данни на Международната организация на труда към 2050 година броят на популацията на Русия ще намалее до 130 млн. души. Другите прогнози наподобяват доста по-оптимистични и предвещават застоялост. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР