Русия продава петрола си на Индия на цена от близо

...
Русия продава петрола си на Индия на цена от близо
Коментари Харесай

Русия продава петрол на Индия с 30% над тавана, определен от Запада

Русия продава петрола си на Индия на цена от близо $80 за барел, която е с към $20 по-висока от преобладаващия западен ценови таван, както е доказано от търговци и калкулации на Reuters.

Тази обстановка се дължи на затегнатите условия на международния пазар на нефт, които способстват за нарасналото търсене на износа на Москва.

От средата на юли насам главният експортен вид на Русия – “ “, непрекъснато се търгува над западния ценови таван от $60 за барел, което се дължи на съкращенията на производството, наложени от страните членки на ОПЕК+, в това число Саудитска Арабия и Русия. Индия, която се подрежда на трето място в класацията на най-големите международни вносители на нефт, се трансформира в главен покупател на морски съветски нефт, най-вече вид Urals, от 2022 година насам, след западните наказания против Москва.

Въз основа на данни от търговци и оценки на Reuters, калкулираните прогнози Free on Board (FOB) за доставките на Urals, тръгващи от балтийските пристанища през октомври, почти възлизат на $80 за барел за индийската клиентела.

Служител в индийска рафинерия, постоянен покупател на съветски нефт, означи, че Русия има ниски равнища на запасите, а и производството им е понижено, което дава визия за неотдавнашния скок на цените.

Тези съкращения са довели до понижаване на отстъпките за Urals в индийските пристанища, като маржът е намалял от $6-$7 за барел по отношение на сорта “ ” до $4-$5 за барел, както удостоверяват четири източника, участващи в комерсиалните интервенции, подкрепящи изчисленията на Reuters . Тези данни се отнасят за цените на доставките, планувани за края на октомври.

От съветския нефт Urals нормално се добиват по-големи количества дизелово гориво – артикул, който съставлява към две пети от общото ползване на рафинирани горива в Индия.

Едновременно с това възбраната на Русия за експорт на дизелово гориво и бензин ускори привлекателността на суровия нефт Urals, изключително в светлината на идния дефицит на тези артикули в международен мащаб.

Западният таван на цените на съветския нефт разрешава на купувачите да употребяват западни услуги като превоз и застраховка, в случай че цените на суровия нефт паднат под $60 за барел. След налагането на този таван потреблението на западни корабни и застрахователни компании по отношение на съветския нефт доста понижа – наклонност, която в допълнение се ускорява от скока на международните цени на петрола, които се доближават до $100 за барел.

По първични данни на Лондонската борсова група (LSEG) през септември Турция е вторият по величина покупател на доставки на нефт Urals, следвана от Китай и България. Забележително е, че съветският нефт към този момент си намира път към клиенти на свежи пазари като Бразилия, както оповестява индийският източник.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР