Русия продължава да търси оръжия от Северна Корея за войната

...
Русия продължава да търси оръжия от Северна Корея за войната
Коментари Харесай

САЩ разкриха самоличността на посредника в тайна оръжейна сделка между Москва и Пхенян

Русия продължава да търси оръжия от Северна Корея за войната в Украйна, заяви Белият дом. Съединени американски щати разкриха самоличността на словак, за който се твърди, че посредничи в покупко-продажбите сред Москва и Пхенян, съобщи Агенция Франс Прес.

" Имаме нова информация, че Русия интензивно се пробва да придобие спомагателни муниции от Северна Корея ", съобщи представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Той съобщи, че мъжът, разпознат като Ашот Мкртичев, на 56 година, от Братислава, е работил по покупко-продажби за продажба на оръжие и бартерни покупко-продажби сред двете страни в интервала от края на 2002 година до началото на тази година.

" С поддръжката на съветски публични лица Мкртичев се е опитвал да посредничи при сключването на скрито оръжейно съглашение сред Русия и Северна Корея ", сподели той.

Според Министерството на финансите на Съединени американски щати, което е присъединило Мкртичев в черния си лист със наказания, в границите на договарянията Северна Корея е трябвало да достави на Русия " над две дузини " типове оръжия и муниции.

В подмяна на това, съгласно Министерството на финансите, Пхенян ще получи пари в брой, търговски самолети, артикули и първични материали.

Кърби съобщи, че Съединените щати схващат, че Русия се стреми да изпрати делегация в Северна Корея и предлага на Пхенян храна в подмяна на муниции.
Той не сподели дали са подписани някакви покупко-продажби, нито даде детайлности за съответните оръжия, за които става въпрос.

" Всяка договорка с оръжия сред Северна Корея и Русия би нарушила директно редица резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели Кърби.
Кърби съобщи, че покупко-продажбите, в които е взел участие Мкртичев, са били обособени от продажбата на ракети и артилерийски муниции от Северна Корея в края на предходната година на група " Вагнер ".

Според Кърби включването на Мкртичев в листата със наказания на Министерството на финансите го изключва от финансовата система на Съединени американски щати.
" Сега, откакто активността му е разкрита, той ще бъде изправен пред съществени провокации при опитите си да получи достъп до интернационалната финансова система и да злоупотребява с нея ", сподели той.

Включването в черния лист заплашва и всички, които оказват поддръжка на Мкртичев, сподели Кърби.

" Днешното деяние е ясно обръщение, че Съединените щати няма да се откажат да се насочат към тези, които оказват поддръжка на съветската експанзия и бруталната война против Украйна ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

" Ще продължим да идентифицираме, разкриваме и противодействаме на опитите на Русия да придобие военно съоръжение от (Северна Корея) или всяка друга страна, която е подготвена да поддържа войната ѝ в Украйна ", сподели Блинкен в изказване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР