Русия осъди Иля Сачков, съосновател на фирмата за киберсигурност Group-IB,

...
Русия осъди Иля Сачков, съосновател на фирмата за киберсигурност Group-IB,
Коментари Харесай

Ръководителят на руска компания за киберсигурност е осъден за държавна измяна от съд в Москва

Русия осъди Иля Сачков, съосновател на компанията за киберсигурност Group-IB, на 14 години затвор по обвинявания в държавна измяна, съгласно публицист на Агенция Франс Прес в московския съд.

„ Съдът призна Сачков за отговорен по член 275 от Наказателния кодекс на Русия и го осъди на 14 години отнемане от независимост с изтърпяване на присъдата в наказателна колония със непоколебим режим “, сподели арбитър Александър Рибак.

37-годишният Сачков е съосновател на Group-IB през 2003 година Компанията е профилирана в откриването и предотвратяването на хакерски атаки и работи с Интерпол и няколко други международни институции.

Обвинението изиска той да бъде наказан на 18 години затвор. Той не се призна за отговорен по повдигнатите обвинявания.

Сачков беше ухилен, когато се появи в съда, облечен с дънки и черна тениска, сподели кореспондент на Агенция Франс Прес.

Неговата майка и партньорка дружно с няколко поддръжници също участваха на присъдата.

Сачков е в ареста от септември 2021 година Подробности по случая не се оповестяват обществено, защото делата за държавна измяна в Русия са засекретени.

Експертът по киберсигурност е упрекнат в предаване на класифицирана информация на задгранично разузнаване и обвиняванията не са свързани с работата на Group-IB, оповестиха съветски медии.

Group-IB, със седалище в Сингапур, съобщи след присъдата, че има „ цялостно доверие в невинността на Иля “.

„ Докато той остава незаслужено затворен, ние ще продължим да се противопоставяме на несправедливостта и ще управляваме нашия бизнес със същата задача в мозъка, да се борим против киберпрестъпността “, се споделя в изказване на компанията.

Сачков е съосновател на Group-IB, когато е единствено на 17 години и е включен в листата на Forbes " 30 под 30 " на софтуерните бизнесмени през 2016 година

Президентът Владимир Путин го удостои с премия за „ иновационен пробив “ през 2019 година за неговите „ за разработки в региона на идентифицирането и предотвратяването на киберзаплахи “, съгласно Кремъл. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР