Русия очаква Южна Африка да гарантира юрисдикционен имунитет на руския

...
Русия очаква Южна Африка да гарантира юрисдикционен имунитет на руския
Коментари Харесай

Русия очаква от ЮАР имунитет, а не арест за Путин на срещата на БРИКС

Русия чака Южна Африка да подсигурява юрисдикционен имунитет на съветския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на БРИКС, която ще се организира в Йоханесбург през август. Това съобщи съветският заместител външен министър Сергей Рябков пред ТАСС.

" Смятаме, че (срещу съветския президент - б.р.), издадена от Международния углавен съд, е правно нищожна; това беше провокативен и изцяло недопустим ход ", уточни високопоставеният посланик.

" Очакваме, че като страна хазаин на срещата на върха на БРИКС Южна Африка несъмнено ще се управлява от разбирането, че висшите длъжностни лица се употребяват с безспорен юрисдикционен имунитет против наказателно гонене ", акцентира Рябков.
 Южна Африка отхвърля да е пешка на шахматната дъска сред Русия и Запада
Южна Африка отхвърля да е пешка на шахматната дъска сред Русия и Запада

Страната няма да бъде въвлечена в състезание сред международните сили

" Изпратихме съответните сигнали до Южна Африка и чакаме, че по този метод ще бъде проведено всичко във връзка с срещата на върха и присъединяване на съветското управление ", добави той.

Висшият посланик означи, че Русия в никакъв случай не е била страна по съглашението за основаването на МНС.

" Взели сме решения против съответни лица, участващи в постановяването на съответната правосъдна присъда ", означи Рябков.

Южна Африка е член на МНС и според заповедта, издадена от съда през март по обвиняване във военно закононарушение за принудително депортиране на деца от окупираната от Русия територия в Украйна. Москва отхвърля обвиняванията.

Още на 25 януари обаче африканската страна към този момент беше поканила Путин на срещата на водачите на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, която ще се организира 22-24 август в Йоханесбург. Появиха се и спекулации, че е допустимо на срещата на БРИКС, с цел да не се постанова да арестува Путин.

Южна Африка към този момент беше подложена на рецензии поради отхвърли си да арестува някогашния президент на Судан Омар ал-Башир, търсен по обвинявания в геноцид, по време на присъединяване му на среща на върха на Африканския съюз в Йоханесбург през 2015 година
 Въпреки заповедта за арест Путин получи покана от Южна Африка за срещата на БРИКС
Въпреки заповедта за арест Путин получи покана от Южна Африка за срещата на БРИКС

Не е ясно по какъв начин ще постъпи ЮАР, в случай че съветският президент участва лично
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР