Русия обвини Украйна, че планира атака с мръсна бомба -

...
Русия обвини Украйна, че планира атака с мръсна бомба -
Коментари Харесай

Мръсна бомба. Какво представлява и защо Русия говори за нея сега?

Русия упрекна Украйна, че възнамерява офанзива с " мръсна бомба " - стандартно взривно устройство, което съдържа нуклеарен материал. Киев отхвърли и от своя страна упрекна Москва, че приготвя такава офанзива. Какво съставлява това оръжие и какви вреди може да нанесе?
Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Идеята, че Украйна би отровила личната си територия е явно неуместна. Такава е позицията на западните сътрудници на Украйна в отговор на съветските изказвания, че Киев може да употребява " мръсна бомба " на бойното поле.

Москва повтаря това изказване непрестанно през последната седмица. Руският министър на защитата организира диалози със министри от западни страни, в които повтори това обвиняване. Русия не дава доказателства за изказванието си, че Киев приготвя такава офанзива.

Украйна и сътрудниците ѝ считат, че Москва може да насочва обвиняването, с цел да оправдае ескалацията на своите офанзиви.

Остава въпросът може ли мръсната бомба да бъде употребена като действителна опасност или по-скоро като основа на пропагандата.
Колко е рискова
Мръсните бомби не провокират атомна детонация, която да изравни да вземем за пример един град със земята. Те са предопределени за разпространяване на токсични боклуци, заяви Ройтерс.

Експертите по сигурността се тормозят за тях най-много като за форма на терористично оръжие, което може да се употребява в обитаеми места, с цел да провокира безпорядък измежду цивилното население. Ролята им като тактическо средство за потребление от воюващите страни е дребна.

Специалистите настояват, че непосредственото влияние върху здравето на хората евентуално би било лимитирано. Повечето хора в засегнатия регион ще могат да избягат, преди да получат смъртоносни дози радиация. Но икономическите вреди може да бъдат големи заради нуждата от евакуация на градски региони или даже занемаряване на цели градове.

В показанията си пред Сената на Съединени американски щати по време на ръководството на Барак Обама физикът Хенри Кели, тогава ръководител на Федерацията на учените, очерта необятен набор от хипотетични сюжети според от количеството и типа на потребления нуклеарен материал и от това какъв брой надалеч е публикуван той.

Бомба, която употребява радиоактивен цезий от здравно съоръжение, може да наложи евакуация на регион от няколко градски квартала, което да го направи рисков за десетилетия.

Парче радиоактивен кобалт, употребен са култивиране на храни с йонизиращо излъчване, в случай че бъде взривено в Ню Йорк, може да замърси повърхност от 380 квадратни благи (1000 квадратни километра) и евентуално да направи Манхатън ненаселен, сподели Кели.
Как работи
" Мръсната бомба " съдържа радиоактивен материал, който се разпръсква във въздуха при детонацията на стандартния ѝ експлозив. Не е належащо да съдържа радиоактивен материал, какъвто се употребява в нуклеарната бомба. Вместо това може да се употребяват радиоактивни материали от лечебни заведения, атомни електроцентрали или проучвателен лаборатории, написа Би Би Си.

Това прави този вид оръжия доста по-евтини и бързи за разработване от нуклеарните оръжия. Освен това те са дребни и могат да се придвижват в багажник на автомобил.

Атаката с сходно оръжие цели да провокирала суматоха измежду популацията, към което е ориентирана. При възможното ѝ потребление необятен регион към зоната на гърмежа ще би трябвало да бъде евакуиран за обеззаразяване или изцяло зарязан.
Какво твърди Кремъл
В понеделник Москва изпрати до Организация на обединените нации писмо, в което в детайли излага обвиняванията си против Киев. Дипломати оповестиха, че Русия възнамерява да повдигне въпроса на закрито съвещание на Съвета за сигурност.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели в телефонен диалог на министъра на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс , че е " смутен от вероятни провокации от страна на Киев, включващи потреблението на мръсна бомба ". Той направи сходни мнения и пред министри от Съединени американски щати , Франция и Турция .

Ръководителят на съветските войски за нуклеарна, биологична и химическа отбрана генерал-лейтенант Игор Кирилов сподели пред медии, че задачата на Украйна при сходна офанзива би била да упрекна Русия.

Русия не дава доказателства, че Украйна приготвя такава офанзива.
Верни ли са съветските изказвания

Руското външно министерство, разгласява на 24-и октомври в Туитър фотография, която сякаш демонстрира по какъв начин Украйна приготвя " мръсна бомба ". Тя обаче се оказа подвеждаща.

Снимката в действителност е направена в Словения през 2010 година

В обява в Туитър словенското държавно управление разясни, че на фотографията, направена от словенската Агенция за нуклеарни боклуци, се виждат детектори за пушек, които " съдържат източници на радиация, само че не и радиоактивни материали ". Любляна добави, че съветското външно министерство е употребило фотографията без разрешението на Агенцията за нуклеарни боклуци.
Какво дава отговор Украйна
Според Киев и западните му сътрудници изказванието на Москва, че Украйна съзнателно ще направи част от личната си територия необитаема, е неуместно. Това важи с още по-голяма мощ в миг, когато украинските сили си връщат територии на бойното поле.

В взаимно изказване Съединени американски щати, Англия и Франция нарекоха съветските изказвания " явно погрешни " и предизвестиха Москва да не ги употребява като " предлог " за ескалация.

Украинският президент Володимир Зеленски допусна, че Москва може да употребява изказванията като прикритие за проекти за сходна лична офанзива.

" Ако Русия споделя, че Украйна сякаш приготвя нещо, това значи едно: Русия към този момент е подготвила всичко това ", сподели той и добави, че тя е " източник на всичко мръсно в тази война ".
Какво цели Русия
Военни анализатори считат, че Москва не би употребила " мръсна бомба ". Причината е, че тя може да нанесе огромни вреди на личните ѝ войски и на териториите под неин надзор.

Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната ( ISW ) разяснява, че министърът на защитата на Русия " евентуално се е опитал да забави или спре западната военна помощ за Украйна и евентуално да отслаби алианса на НАТО с плашещи апели ".
Използвана ли е " мръсна бомба " преди
Никъде по света до момента не е имало сполучлива офанзива с мръсна бомба. Имало опити, напомня Би Би Си.

През 1996 година бунтовници от Чечения залагат бомба, съдържаща динамит и цезий-137, в московски парк. Цезият е бил извлечен от инсталация за лекуване на рак. Службите за сигурност я откриват и обезвреждат.

През 1998 година разследващата работа на Чечения открива и обезврежда мръсна бомба, сложена до железопътна линия.

През 2002 година Хосе Падиля, американски жител, който е имал контакти с Ал Кайда, е задържан в Чикаго по съмнение, че е възнамерявал нахлуване с мръсна бомба. Той е наказан на 21 години затвор.

Две години по-късно Дхирен Барот, английски жител и член на " Ал Кайда " , е задържан в Лондон и е наказан на 30 години затвор за скрит план за терористични набези в Съединени американски щати и Обединеното кралство. Плановете съгласно управляващите са включвали потреблението на мръсна бомба.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР