Русия обвини американски журналист в шпионаж, докато Финландия се доближаваше

...
Русия обвини американски журналист в шпионаж, докато Финландия се доближаваше
Коментари Харесай

Изолацията на Русия по отношение на Украйна нараства с ареста на американски репортер. НАТО се разширява

Русия упрекна американски публицист в шпионаж, до момента в който Финландия се доближаваше до участие в НАТО , задълбочавайки напрежението сред Москва и Запада , защото войната в Украйна доближи 400-ия си ден в петък, предава „ Агенция Ройтерс “.

Украинският президент Володимир Зеленски приказва във видеообръщението си в четвъртък вечерта за „ големия път “ , който страната му е извървяла за 400 дни след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 година Той съобщи:

„ Украйна ще победи на фронта… няма да оставим нито диря от Русия на нашата земя и няма да оставим ненаказан нито един зложелател. Готвим вести за това. “

Зеленски не даде детайлности, само че украинските военни са възнамерявали контранастъпление . Вчера „ Wall Street Journal “ отхвърли обвиняванията в шпионаж против своя кореспондент Евън Гершкович и изиска незабавното му освобождение. Кремъл сподели, че той е бил „ хванат на мястото на престъплението “, само че не показа документални или видеодоказателства. Белият дом осъди дейностите на Русия и прикани жителите на Съединени американски щати, които живеят или пътуват в Русия, да изоставен неотложно. На брифинг вести прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи:

„ Тези обвинявания в шпионаж са неуместни. Насочването на американски жители от съветското държавно управление е недопустимо. “

Руската работа за сигурност на ФСБ заяви, че е арестувала 31-годишния Гершкович, който е работил в Русия като публицист от шест години, в уралския промишлен град Екатеринбург, „ обвинен в шпионаж в полза на американското държавно управление “ .

Той беше доведен в Москва, където съдът на закрито съвещание му подреди задържане под стража до 29 май. Според съветското законодателство шпионажът може да се санкционира с до 20 години затвор.

Западни политически анализатори спекулираха, че Москва може да се опита да обмени Гершкович при замяна на пандизчии с Вашингтон или да го употребява като дипломатически лост по някакъв различен метод.

„ Повече НАТО, не по-малко “

Отделно, турският парламент утвърди в четвъртък законопроект, допускащ на Финландия да се причисли към НАТО . Турският парламент беше последният измежду 30-те членове на Западния защитителен алианс, който ратифицира участието на Финландия, откакто законодателният орган на Унгария утвърди сходен законопроект в понеделник.

Швеция също изиска участие в НАТО като отговор на съветската инвазия в Украйна . Едно от главните оправдания на Русия за нахлуването беше да попречи на западния боен съюз да се разшири. Алиансът и неговите членове са дали на Киев военна и икономическа помощ. Пред Fox News генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява:

„ Скоро и Финландия, и Швеция ще бъдат членове, което значи, че президентът Путин получава тъкмо противоположното на това, което искаше. Той искаше по-малко НАТО. Той получава повече НАТО. “

Украйна издаде, че съветските сили са траяли с офанзивата си на изток, по-специално към Бахмут и околните градове, както и към град Авдиевка, на към 60 км (37 мили) югозападно от Бахмут. Припомняме, че градът е мястото на най-кръвопролитната пехотна борба в Европа след Втората международна война , като съветските сили се стремят към първата си победа от средата на 2022 година Във Facebook в четвъртък вечерта украинската войска написа:

„ Нашата защита държи града и отблъсква голям брой противников офанзиви. “

Украинският боен анализатор и публицист Андрий Цаплиенко, интервюиран за украинското радио NV, счита, че съветските сили се пробват да повторят в Авдиевка това, което се случи в Бахмут. Цаплиенко описа:

„ Градът е под непрекъснат всекидневен обстрел. Те схващат, че не могат просто да го завладяват и вместо това стартират да унищожават Авдиевка, доколкото е допустимо. “

„ Ройтерс “ не може без значение да удостовери отчетите от бойното поле, посочи медията. Украинските военни обявиха ден по-рано, че съветските бойци имат прочут триумф в Бахмут . Евген Дикий, украински боен анализатор, интервюиран за украинското радио NV, съобщи, че съветските сили управляват повече от половината град. Той акцентира:

„ Мога да ви кажа, че Бахмут се държи крепко. Но в града се водят тежки боеве и той се доближава до центъра на града. “

„ Ако се оповестява, че съветските сили са постигнали прочут прогрес, това евентуално е, тъй като са прекосили река Бахмутка. Те идват вълна след вълна и приказваме за няколкостотин метра “ , добави Дикий.

Преди месец украинската войска изглеждаше евентуално да напусне Бахмут, само че от този момент реши да остане и да се бие за него, надявайки се да изтощи и изтощи съветската атакуваща мощ.

Инвазията на Русия унищожи украински градове и накара милиони цивилни да избягат . Смята се, че десетки хиляди украински цивилни и бойци от двете страни са починали.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР