Русия не само нарушава международното право, а действията й в

...
Русия не само нарушава международното право, а действията й в
Коментари Харесай

Из доклад на Амнести Интернешънъл: Русия върши военни престъпления. Медийната свобода в България се влошава

Русия освен нарушава интернационалното право, а дейностите й в Украйна се равняват на военни закононарушения. Заключението този път е на " Амнести Интернешънъл ". Предстои организацията да излезе и със специфичен отчет за войната в Украйна и дейностите на Кремъл, разгласи организацията. И показа новия си годишен отчет за правата на индивида и свободата на изложение в страни от целия свят. 

И този път частта от документа, отдадена на България, отбелязва, че в страната се посяга на независимостта и плурализма на публичните медии, а медийната независимост се утежнява.

В България: закани против публицисти и оскърбителен акции

Според отчета публицистите и самостоятелните медии, които проверяват престъпността и корупцията в страната, са обект на постоянни закани и „ оскърбителен акции “, в това число и от държавни чиновници.

Аргумент за мнението на организацията са смъртните закани към проверяващия публицист Димитър Стоянов, отправени от предприемача Христо Близнаков, по отношение на негово следствие за корист с европейски средства.

Като различен образец се показва и на вътрешния министър Бойко Рашков от месец май 2021 г. , в което той съобщи, че би „ отстранил “ публицистите на бТВ Биляна Гавазова и Златимир Йовчев поради метода, по който са провели изявлението си с него. 

В последните няколко години и други организации, измежду които Европейската комисия и „ Репортери без граници “, алармират за утежняването на медийната независимост в България. Страната заема 112-о място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата и е на последно място от всички страни в Европейски Съюз в това отношение. Мястото демонстрира утежняване с един пункт по отношение на резултата от предходните три години, в които страна заемаше 111-о място.

Дискриминация на малцинствени групи

Освен за проблеми с медийната независимост, „ Амнести Интърнешънъл “ акцентира още веднъж и дискриминация към малцинствените групи в разбора си за България . ЛГБТИ хората не престават да са обект на закани, в това число и от политици, се споделя в отчета.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР