Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от

...
Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от
Коментари Харесай

Русия може да си прибере паметници от България

Русия може да обмисли разновидността да реалокира руски монументи от България на своя територия. Това съобщи в изявление за телевизия RTVI съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова.

" Мисля, че е допустимо да се сложи въпросът по този метод, несъмнено ", сподели Митрофанова в отговор на въпрос дали съветското външно министерство позволява, че в случай че обстановката се утежни, ще би трябвало да прибере паметниците от България.

Тя приказва за обстановката към паметника на руския боец " Альоша " в българския град Пловдив.

" Двама депутати от проевропейската партия (Демократи за мощна България) се оповестиха за унищожаване на паметника на Альоша. Това предложение не получи поддръжка нито в общинския съвет, нито от кметството, да не приказваме за хората, които бяха подготвени да отидат да защитят този монумент. Затова в този момент кметът сякаш сподели: " Ами да пресметнем какъв брой ще коства един референдум за събарянето на този монумент и какъв брой ще коства и до каква степен по принцип е механически допустимо събарянето на този монумент. Положението с премахването на паметника на  Альоша към този момент е висящо “, изясни Митрофанова.

Plovdiv24.bg напомня, че общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме смяната - Демократична България ", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската войска “Альоша " да бъде изместен в период до края на 2024 година.

В доводите за предлагането им се акцентира, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото  национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Аргументирайки своето предложение, съветниците декларират, че премахването на паметника “Альоша " от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР