Русия изпрати на Франция една от шестте намотки с полоидно

...
Русия изпрати на Франция една от шестте намотки с полоидно
Коментари Харесай

Русия праща във Франция гигантски магнит. Без него не могат да пуснат термоядрен реактор

Русия изпрати на Франция една от шестте " намотки с полоидно поле ", нужни за стартирането на пробния термоядрен реактор ITER, предава украинският информативен уебсайт НВ.

Международният термоядрен пробен реактор (ITER) е най-големият в света план за нуклеарен синтез, в който вземат участие 35 страни.

Принципът на работа на реактора е да сътвори плазмен поток от водородни изотопи, нагрети до температура от 150 милиона градуса по Целзий. Този поток би трябвало да се поддържа вътре в реактора ー токамак ー благодарение на магнитно поле, като след това освобождава голямо количество сила.

Изключително мощните магнитни намотки са виновни за основаването на мощно магнитно поле. Една от тях неотдавна беше изпратена във Франция от съветската корпорация " Росатом ".

Магнит с тегло към 200 тона ще плава към две седмици от Санкт Петербург до Марсилия. Самият токамак се намира в община Сен Пол Льо Дюранс в Югоизточна Франция.

Представителят на „ Росатом “ по интернационалните планове Вячеслав Перчуков съобщи, че „ сегашната обстановка няма да повлияе на осъществяването на отговорностите на Русия “ и „ геополитическото напрежение на практика не е повлияло на осъществяването на този план “.

Според старши откривател в центъра ITER Леонид Химченко, „ без съветската бобина токамакът няма да работи “. Въпреки че предходната година американската компания General Atomics достави на Франция първата част от най-големия магнит в света, който също би трябвало да управлява придвижването на плазмата в токамака.
 Магнитът за термоядрения реактор ITER на General Atomics. Снимка Туитър
Общо 18 такива магнита са нужни за поддържане на работата на реактора. Беше обявено, че учените чакат да пуснат изцяло реактора до 2026 година, а до 2035 година желаят да получат 10 пъти повече сила отколкото изразходваната за работата му.

Проектът ITER започва след срещата на върха през 1985 година сред американския президент Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов.

„ Ако това съдействие бъде спряно, всички ще изгубят, както Русия, по този начин и интернационалната общественост “, сподели Андрей Медников, водещият разработчик на бобината с полоидно поле.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР