Русия използва неуправляеми бомби“ срещу Харков, започна щурм на град

...
Русия използва неуправляеми бомби“ срещу Харков, започна щурм на град
Коментари Харесай

Неуправляеми бомби по Харков, щурм срещу Херсон. Войната през последните 24 часа

Русия употребява „ неуправляеми бомби “ против Харков, стартира взлом на град Херсон, насочва голям боен капацитет против Киев.

Към среднощ по едно и също време звучаха сирени за въздушна офанзива в Днепър, Хмелницки, Ровно, Лвов, Киев, Виница, Мариупол.

Предполага се, че жертвите са доста и от двете страни, само че информацията за това е единствено от Украйна и е прекомерно откъслечна, с цел да може да бъде систематизирана.
 Центърът на Харков, 1 март 2022 година
Ето по какъв начин мина нощта и първата половина от деня на 1 март.
Харков
След като в продължение на пет дни не можа да превземе Харков, съветската войска стартира обстрел с реактивна артилерия. Срещу Харков бяха употребявани по този начин наречените „ неуправляеми бомби “, които Русия употребява и в Сирия, и в Чечня. Те предизвикват оптимални вреди на земята, без да водят до човешки риск за агресора.
 Снимка от сирийския град Дейр ез-Зор от 5 ноември 2017 година, след обстрел с
От понеделник по здрач тези бомби се изстрелват по жилищни квартали на Харков.

Президентът Володимир Зеленски заяви за потреблението им след среднощ, а във вторник аналитичната група Conflict Intelligence Team (CIT) откри образно удостоверение на известието.

Зеленски сподели: „ Това е еднопосочно военно закононарушение. Град с цивилни, жилищни региони, нито един боен обект. Десетки свидетелства демонстрират, че това не е инцидентен залп, а умишлено заличаване на хора. Руснаците са знаели по какво стрелят. За това закононарушение ще има интернационален арбитражен съд. Това е нарушаване на всички конвенции “.

Съзнателното заличаване на цивилни по време на въоръжен спор може да бъде военно закононарушение, както и закононарушение против човечеството.

Русия твърди, че стреля единствено по военни обекти.

В 8 сутринта Русия нанесе удари по центъра на Харков. Видеозаписи и фотоси демонстрират взривени здания, прегазени коли и улици, покрити с парчета.

Харков е вторият по величина град в Украйна. Той е ситуиран в източната част на страната, напълно покрай териториите на Донецк и Луганск, които проруски сепаратисти превзеха още през 2014 година По неназовани източници на Ню Йорк таймс Русия е предполагала, че ще превземе Харков за ден. В неделя съветските войски влязоха в града, само че след това бяха принудени да го изоставен и да обкръжат Харков, с цел да могат да го завладяват.
Херсон
В 8.30 във вторник съветска пехота влезе в Херсон от изток и се насочи към центъра. Това удостовери регионалният шеф Генадий Лагута за Украинская истина. Той споделя, че по улиците са ситуирани съветски бетеери.

Нападението на Херсон стартира към 4 сутринта локално време, откакто в понеделник Русия завладя близкото летище. Преди да нападне, съветската войска обкръжи града.

В Херсон живеят близо 300 000 души. Там се намира законната украинска администрация на анексирания Крим.
Киев
Руската военна колона от бетеери и друга бойна техника, дълга 65 км, продължава да напредва към украинската столица от северозапад. Към 9.30 ч. българско време челото на колоната е било на 30-ина километра от града.
Сателитни фотоси демонстрират 65-километровия съветски ескорт до Киев Сателитни фотоси от Maxar Technologies демонстрират ескорт от съветски бронирани машини и артилерия, който е дълъг повече от 65 км. Снимките са от 27 и 28 февруари и на тях конвоят се вижда, че е единствено на няколко километра от украинската столица Киев. Според Украйна това е опит за заграждане и завладяване на града.
В 4 сутринта Генералният щаб на украинската войска заяви, че настъплението против Киев е обновено, а на северната граница на страната са струпани войски на Беларус.

В понеделник вечерта предградието Броваров беше бомбардирано от съветската авиация. Кметът Игор Сапожко твърди, че задачата е била Военният център за радиолокационна връзка на украинската войска.

Майкъл Кофман от американската аналитична компания CNА предизвести, че въпреки защитата на Украйна да е доста мощна, не би трябвало да се бърза със умозаключение, че експанзията се е провалила, защото забележителна част от съветските сили още не са вкарани в деяние. Кофман твърди, че след първичните неточности Русия е сменила тактиката и към този момент няма да работи с дребни групи, с цел да превземе даден обект.

В понеделник жителите на Киев бяха осведомявани за идно нахлуване по приложенията, посредством които по-рано са следили придвижването на градския превоз. Днес приложението продължава да се употребява, само че множеството хора остават непрекъснато в бомбоубежищата, оповестяват репортери на Радио Свободна Европа.

За предизвестие се употребяват също сирените, както и църковните камбани.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР