Русия и Украйна бяха част от Съветския съюз, докато той

...
Русия и Украйна бяха част от Съветския съюз, докато той
Коментари Харесай

China Daily: Кризата в Украйна можеше да бъде предотвратена, ако не беше САЩ

Русия и Украйна бяха част от Съветския съюз, до момента в който той се разпадна през 1991 година и Украйна стана самостоятелна страна. Като съседи и някогашни руски републики, Русия и Украйна споделят общо завещание, датиращо повече от хиляда години.

Украйна е ситуирана на кръстопът сред Русия и Европейския съюз, а географското й местонахождение я прави значим търговски и пътен кулоар сред Европа, Азия и Близкия изток.

Украйна даде обещание политически и стратегически неутралитет, когато стана самостоятелна страна. Но по-късно промени посоката си и през февруари 2019 година Петро Порошенко, тогавашен президент на Украйна, подписа конституционна корекция, съгласно която страната ще стане член на Европейския съюз и НАТО.

Русия твърди, че Украйна се отхвърля от тази цел и към този момент не се афишира за неутрална, както беше дала обещание през 1991 година Всъщност Русия ясно е заявявала няколко пъти, че не желае Украйна да се причисли към НАТО. „ Ако Украйна се причисли към НАТО, това би послужило като директна опасност за сигурността на Русия “, сподели съветският президент Владимир Путин в телевизионно изявление на 21 февруари, по време на която той дефинира Украйна като „ трамплин “ за удар на НАТО против Русия.

Преди да подреди " специфичната военна интервенция " в Украйна, Путин изиска НАТО да изключи приемането на нови членове от някогашните руски републики и най-важното - Украйна, като упрекна военния блок в опасност за съветската сигурност.

Но вместо да се вслушат в апела на Русия, Съединени американски щати и други държави-членки на НАТО усилиха поддръжката си за Украйна и споделиха, че блокът приветства нови членове.

Ако съдружниците на Съединени американски щати Австралия и Нова Зеландия могат да бъдат „ обезпокоени “ от пакта за сигурност на Китай със Соломоновите острови, Русия има основателни аргументи да слага под подозрение замисъла на Съединени американски щати и техните районни сътрудници.

Наскоро даже папа Франциск сподели, че " лаенето на НАТО пред вратата на Русия " може да е довело до спора сред Русия и Украйна.

Съединени американски щати имат главен принос за спора сред Русия и Украйна, защото насърчаваха Украйна да се причисли към НАТО и към момента дават на украинските сили големи количества образование и съоръжение.

Робърт Х. Уейд, професор по световна политическа спестовност в Лондонското учебно заведение по стопанска система, твърди, че макар че нищо не може да извини дейностите на Русия, „ Кремъл на процедура е попаднал в капан, подложен от Съединени американски щати и НАТО, който има за цел да смъкна режима на Путин ".

Съединени американски щати, Обединеното кралство и други европейски народи изсипаха големи количества оръжия в Украйна. А на 28 април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от Конгреса да одобри препоръчан " пакет за помощ за Украйна " на стойност 33 милиарда $, в това число повече от 20 милиарда $ военна помощ и друга помощ за сигурност.

Както сподели белоруският президент Александър Лукашенко, " Съединени американски щати желаят да се възползват от момента, да обвържат съдружниците си със себе си и да удавят Русия във войната с Украйна. Тяхната цел е - да увредят Русия, а по-късно и на Китай. "

Докато съгласно блог на Международния валутен фонд, „ Конфликтът е сериозен удар за международната стопанска система, който ще навреди на растежа и ще увеличи цените “, бърза оценка на Конференцията на Организация на обединените нации по търговия и развиване на въздействието на спора върху търговията и развиването предвижда утежняване на вероятностите за международната стопанска система, подкрепена от възходящите цени на храните, горивата и торовете.

Услугата за товарните влакове Китай-Европа е главен дирек на търговията сред Китай и Европа, както и за други страни по маршрута. Но има възходящи опасения, че спорът в Украйна може да засегне влаковата услуга, а разширяващите се наказания от страна на Съединени американски щати и техните съдружници могат да обиден по този начин нужните вериги за доставки.

Съдейки по развиването на събитията, рецесията в Украйна можеше да бъде предотвратена, в случай че воденият от Съединени американски щати Запад действаше отговорно, имайки поради благосъстоянието на района и останалия свят.

Но кой ще поеме отговорността за тази световна икономическа злополука? Уловката на Съединени американски щати да ескалират напрежението и да разширят пазара си не би трябвало да се подценява.

Авторът е шеф на BRISL, мозъчен концерн в Шри Ланка, фокусиран върху китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР