Русия и Северна Македония създават все по-здрави връзки и приемственост

...
Русия и Северна Македония създават все по-здрави връзки и приемственост
Коментари Харесай

Поредна руска провокация срещу България

Русия и Северна Македония основават все по-здрави връзки и последователност във връзка с културно-образователните и историческите въпроси, акцент в които е личната изкривена интерпретация за корените на славянската книжовност и просвета. Последното доказателство за това е обвързвано с поредност от македонски литературни събития в Москва, проведени от преводачката Олга Панкина по случай Деня на славянската книжовност, и нейно скандално изказване по този мотив, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Под превод на Олга Панкина в Русия към този момент има излезли 22 романа на македонски писатели. Програмата на събитията стартира още от 15 май, като в нея се открояват с лекция на тематика „ Съвременен македонски разказ “, книжна галерия „ Двадесет македонски романа на съветски език “, кръгла маса, на която Панкина ще приказва за македонската литература, и план „ Чети Македония! “ В анотацията към събитията Панкина написа: „ Писмеността, която използваме, стартира да се популяризира от македонска земя с помощта на значимата задача на солунските братя “.

Това е следващата провокация от съветска страна, накърняваща историческата памет на България и делото на светите братя Кирил и Методий. В изказвания на Кремъл нееднократно се акцентира, че македонският език е остарял и независим славянски език, а не диалектна форма на българския език, говорена от локалните поданици на територията на географската област Македония до 1945 година На 24 май 2021 година съветското посолство в Скопие насочи свое особено обръщение, цитирайки обява на Владимир Путин в Туитър, в която той декларира: „ Днес в Русия е празник – Денят на славянската книжовност, а писмеността пристигна при нас точно от македонската земя”. Това безусловно погрешно изказване Путин използва за повторно след 24 май 2017 година Тогава за първи път го употребява при визитата в Москва на македонския президент Георги Иванов. Това стана в хода на престоя в Русия на Иванов във връзка присъединяване в гала по връчването на присъдена му премия на интернационалния публичен Фонд за единение на православните нации.

БГНЕС напомня и бурната реакция в българското общество във връзка на скандалния филм, пуснат в Русия предходната година - " Една религия, един език ", в който България бе изцяло изтрита от картата на славянската книжовност. Във кино лентата, който е основан с поддръжката на съветското посолство в Скопие, Македония се дефинира като " татковина на кирилицата ". Във кино лентата се " разказва основаването на писмеността и разпространяването на църковнославянските книги ". В него обаче изцяло е пренебрегната историческата роля на българската страна. Подробно се разказва пътя на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България изобщо не се загатва. " Една религия, един език " завоюва огромната премия на 26-я Межудународен кино фестивал " Радонеж " в съветската столица. Той бе рекламиран от локалните медии в РСМ, а цялостната му версия свободно се разпространяваше посредством уеб страницата за видеообмен YouTube.

В по-ранна позиция на Атлантическия съвет на България (АСБ) се акцентира, че с дейностите на Русия и РСМ във връзка с изкривяването на този значим исторически факт се поддържа жив " македонизма " и се разпалва национализма в Скопие, а Владимир Путин нанся удар върху добросъседството и разбирателството на Балканите. Според атлантиците „ Кремъл целеустремено, планувано и поредно се стреми да усилва разломът в връзките сред Република България и Република Северна Македония “. Целта на Русия, настояват те, е „ Република Северна Македония да гледа най-вече и най-много към Москва, а не към Брюксел, следвайки образеца на Сърбия “. Според мнозина анализатори, опитите на Русия да изкриви обстоятелствата, касаещи произхода на славянската книжовност, не могат да се смятат за елементарни съветски провокации, а за систематична съветска хибридна интервенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР